Ministrul Culturii, preocupat de soarta operelor brâncuşiene de la Târgu-Jiu

110

kelemenMinistrul Culturii Kelemen Hunor a făcut ieri o vizită scurtă în municipiul Târgu-Jiu pentru a discuta cu autorităţile locale despre înscrierea Căii Eroilor în patrimoniul UNESCO, precum şi despre restaurarea Coloanei Infinitului şi a Porţii Sărutului.

Florin Cârciumaru, primarul Târgu-Jiului, alături de directorul Centrului Municipal de Cultură „Constantin Brâncuşi” şi de prefectul judeţului Gorj, l-au întâmpinat ieri pe Kelemen Hunor în scurtul său popas în oraşul lui Brâncuşi. Acesta a fost aşteptat de către autorităţile locale pentru a discuta despre restaurarea operelor brâncuşiene de la Târgu-Jiu şi despre intenţia de a include Calea Eroilor pe lista patrimoniului mondial al UNESCO. „A fost o vizită foarte scurtă dar am vrut să vin să discut cu domnul primar şi cu directorul Centrului Brâncuşi, fiindcă noi am început procedurile pentru a întocmi dosarul pentru UNESCO, pentru operele lui Brâncuşi, şi trebuie să vedem etapele care urmează. Acestea kelemen2trebuie foarte bine planificate şi făcute fiindcă sunt nişte criterii stricte în ceea ce priveşte includerea anumitor obiective pe lista mondială şi nu avem voie să greşim. La Paris a fost zilele trecute o discuţie la UNESCO şi ICOMOS privind această intenţie a noastră de a include Calea Eroilor pe lista mondială şi acolo discuţiile au fost constructive, deci ştim ce avem de făcut. Noi vom propune primăriei şi autorităţilor locale un protocol prin care vom stabili cine cu ce se va ocupa şi, cine şi ce va finanţa din acest volum mare de lucru în aşa fel încât într-un an sau un an şi jumătate dosarul să fie complet şi să-l trimitem la UNESCO. Suntem deja în momentul în care putem anunţa că avem un grup de lucru la Bucureşti, unul la Târgu-Jiu, şi ne apucăm de treabă”, a declarat ministrul Culturii.

Sprijin pentru restaurarea operelor

kelemen3Kelemen Hunor a mai spus ieri că Ministerul Culturii va sprijini autorităţile târgujiene în restaurarea Porţii Sărutului şi a Coloanei Infinitului. „Vom sprijini absolut autorităţile locale în aceste restaurări şi ne vom implica în continuare în tot ce înseamnă Brâncuşi şi operele lui Brâncuşi la Târgu-Jiu şi nu numai. La Poartă avem dosarul în analiză la Comisia Naţională care va avea prima şedinţă în kelemen4formula nouă săptămâna viitoare la Bucureşti, iar pentru Coloana fără Sfârşit deja am semnat eu avizul săptămâna trecută, deci vom începe lucrările din acest an. Ţin să adaug că pentru includerea Căii Eroilor în patrimoniul UNESCO sunt costuri semnificative şi asta deoarece, de la UNESCO sunt multe criterii care trebuie îndeplinite şi planul de management este cel mai important pentru că, până la urmă, poţi să restaurezi operele, să renovezi, dar pe termen lung, UNESCO cere un plan de management pentru fiecare obiectiv înscris pe lista mondială şi acest plan trebuie să fie foarte riguros făcut şi este în grija autorităţilor locale”, a precizat Kelemen Hunor.

Izabella Plăstoi

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here