Minerii, transportați spre muncă cu genunchii la gură! – Microbuze second-hand pentru școlari, la dispoziția navetiștilor CEO

515

Din această iarnă, minerii de la unitățile miniere din Motru sunt transportați de la domiciliu spre locurile de muncă și retur cu microbuze pentru școlari, cumpărate second-hand din Germania, de firma aflată sub contract cu CE Oltenia. Navetiștii se plâng însă că mijloacele de transport nu corespund, spațiile între scaune fiind foarte mici, de altfel autovehiculele au spațiul din interior dimensionat pentru copii care au fost duși cu ele în străinătate. Minerii spun că stau în șezut în drum spre casă ori spre muncă cu genunchii la gură. Deși microbuzele nu corespund caietului de sarcini, de la licitația pentru transport făcută de CEO, de luni bune microbuzele respective funcționează aproape pe toate rutele. Ieri, un astfel de mijloc de transport a circulat pe ruta Obârșia-Cloșani.

Un autobuz al aceleiași firme de transport s-a stricat, săptămâna trecută, în mers, iar în urmă cu două săptămâni un altul a luat foc, spun navetiștii CEO din zona Motru, explicând că și în prezent autobuzul incendiat este în același loc, pe traseu, carcasa arsă complet nemaifiind recuperată de firma deținătoare. În ciuda acestor incidente repetate, minerii din Motru sunt duși tot cu mijloace de transport rudimentare, fără încălzire, care ajung cu întârziere în stații, din cauza faptului că nu pot rula cu viteză, majoritatea având sute de mii de kilometri la bord, fiind vechi și cu probleme tehnice.

Transportul nu se rezolvă prin discuții!
La finalul săptămânii trecute, problema transportului a fost adusă la cunoștința EMC Motru și a Diviziei Miniere de liderul de sindicat de la Lupoaia. Asta, în scris, după ce sindicalistul a discutat, în prealabil, telefonic cu responsabilul de transport din cadrul exploatării și a Carierei Lupoaia. Dumitru Manțog, cel care se ocupă de partea administrativă a celor două cariere, ar fi comunicat însă că liderii ar trebui să facă noi comisii în care să se discute cu administrația problema mijloacelor de transport pentru mineri. Nici în prezent însă situația nu s-a rezolvat, în ciuda unor comisii făcute anterior. “Minerii sunt transportați spre muncă cu genunchii la gură, în timp ce administrația tace suspect ca și alți lideri sindicali care încurajează și închid ochii la nemulțumirile angajaților navetiști, favorizând prestatorul. Mai mult, reprezentanții firmei de transport, deși sesizați de mineri, vin în stația de la Motru și le spun oamenilor că dacă nu le convine cu ce sunt transportați să stea cât vor în stație. Asta deoarece firma nu îi poate transporta decât cu microbuzele, aprobate de comisiile din care fac parte și liderii de sindicat. Sunt foarte îngrijorat de felul cum se face transportul salariaților, cărora le este pusă astfel viața în pericol. Dacă nu se ia nicio măsură vor sesiza în scris ITM Bucureși să vină să verifice dacă mașinile corespund caietului de sarcini”, a declarat, revoltat, Nicu Bunoaica.

Un microbuz și-a pierdut roțile pe drum
“Prin punerea la dispoziția salariaților a unor autovehicule care au primit ITP-ul și cu toate acestea au pierdut roțile pe drum(cazul microbuzului), a unor autovehicule care sunt bune pentru transportul unor preșcolari nicidecum a unor persoane mature, cu îmbrăcăminte groasă, de iarnă, nu faceți decât să arătați că nu vă interesează condițiile de transport și nici soarta celor transportați. Domnilor directori, poate că o analiză împreună cu noi ar scoate la iveală și alte aspecte negative, dar suntem convinși că le cunoașteți și că trebuie doar un dram de timp pentru ca dumneavoastră să le aduceți la normalitate. Având în vedere că acest incident cu pierderea roților se suprapune peste cel în care un autobuz a luat foc, că masinile sunt construite pentru transportul unor preșcolari, cel mult școlari de ciclul primar, vă rugăm să luați măsurile ce se cuvin pentru îndreptarea situației, fără să fim nevoiți să ne adresăm ITM Gorj și Inspecției Muncii București. Este totuși prea mult și nu e cazul să ne tot rugăm să nu se întâmple ceva mai grav”, se arată în adresa Sindicatului Solidaritatea 2013, transmisă oficialilor din CE Oltenia.
ANAMARIA STOICA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here