Medicamente compensate 90 la sută, pentru gorjenii cu pensii mici

595

Pensionarii din judeţul nostru, care au venituri numai din pensii de până la 700 de lei lunar, beneficiază de un procent de compensare de 90 la sută şi pentru medicamentele al căror procent de restituire este de 50 la sută. Pentru a beneficia de această despăgubire, ei trebuie să prezinte medicului de familie o serie de documente.

Vârstnicii care nu înregistrează alte venituri decât o pensie de până la 700 de lei lunar, pot beneficia de medicamente compensate de 90 la sută, chiar şi pentru cele al căror procent este de 50 la sută. Pentru a beneficia de această despăgubire, pensionarii trebuie să prezinte medicului de familie următoarele documente: ultimul talon de pensie, actul de identitate, precum şi o declaraţie pe propria răspundere din care să rezulte faptul că realizează venituri numai din pensii de până la 700 de lei pe lună. Medicul va consemna în fişa medicală a pensionarului sau în registrul de consultaţii numărul talonului şi cuantumul pensiei şi va anexa la fişa medicală declaraţia dată pe propria răspundere de către acesta.

Reţete imputabile pacienţilor sau medicilor
Este necesar să se acorde o atenţie deosebită  acestor compensări, întrucât, dacă persoana, pe lângă pensie, mai realizează şi alte venituri sau primeşte o sumă mai mare de 700 de lei, dar medicului de familie i-a declarat că realizează venituri sub 700 de lei pe lună, atunci i se vor imputa banii reprezentând diferenţa dintre 50 la sută şi 90 la sută din reţetele compensate, pentru că pacientul a dat o declaraţie pe propria răspundere care nu corespunde cu realitatea,el fiind singurul răspunzător.
Există şi situaţii în care medicul i-a prescris reţetă compensată fără să-i ceară pacientului ultimul cupon de pensie şi declaraţia pe propria răspundere, iar atunci suma va fi recuperată de la doctor.
De precizat faptul că, la nivelul judeţului Gorj, reţetele compensate 90%, care se acordă pensionarilor a căror sumă nu depăşeşte 700 de lei, dau bătăi de cap medicilor de familie.
La nivelul judeţului nostru, din cauza acestor reţete, au existat doctori cărora li s-a imputat valoarea sumelor compensate.
Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here