Materiale pentru muniţia de război, dispărute din rezerva de mobilizare a UM Sadu

305

Parchetul de pe lângă Tribunalul Gorj a început ieri urmărirea penală faţă de trei foşti directori generali ai Uzinei Mecanice Sadu, precum şi faţă de un director de producţie şi un magazioner, acuzaţi că au folosit în mod ilegal sute de tone de materiale din „rezerva de mobilizare” a unităţii. Este vorba despre o cantitate de peste o sută de tone de materie primă care se păstrează și se folosește în regim de urgență în cazul în care țara ar intra în război. Aceste materiale sunt proprietatea Ministerului Economiei. Cercetările vor continua şi pe parcursul zilei de azi, mai ales că unul din cei cinci inculpaţi nu a venit ieri în faţa procurorului de caz pentru a i se prezenta materialul de urmărire penală.

Cei trei foşti directori generali sunt Lori Boian, Ilie Lăudat, precum şi Nicolae Dijmărescu, primul dintre ei fiind de anul trecut director general adjunct al Romarm. Boian este judecat în prezent într-un dosar în care este acuzat că poartă vina morţii a două angajate ale unităţii într-o explozie produsă în februarie 2011, iar Dijmărescu este şi el judecat la Tribunalul Gorj într-un dosar ce vizează furtul de armament, dosar în care au fost trimişi în judecată zece inculpaţi. Dosarul furtului de armament de la UM Sadu a fost instrumentat în primăvară, procurorul de caz descoperind atunci şi lipsa a sute de tone de materie primă din „rezerva de mobilizare”, prejudiciul estimat în acest caz fiind de peste 700.000 de lei, la valoarea de inventar din 2005. Cantitatea respectivă constă în pulbere şi oţeluri speciale folosite în procesul de producere a muniţiei, folosirea acestora neputându-se face decât în baza unor aprobări speciale, „rezerva de mobilizare” având reguli stricte de gestionare.
Purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Tribunalul Gorj, procurorul Cristina Ciobanu, a precizat în cursul zilei de ieri că începerea urmăririi penale faţă de cei trei foşti directori generali s-a făcut prin extinderea cercetărilor în dosarul furtului de muniţie deschis în primăvară. „Cei trei sunt acuzaţi de comiterea infracţiunii de instigare la delapidare. De asemenea, în sarcina lor se reţine comiterea unei infracţiuni prevăzută de o lege specială, infracţiune pentru care este cercetat şi un magazioner de la unitatea la care este angajat. Faţă de acesta s-a reţinut şi comiterea infracţiunii de delapidare”, a menţionat Ciobanu.

Magazionerul pus să scoată din gestiune materialele
Conform purtătorului de cuvânt, cei trei foşti directori generali şi directorul de producţie pus sub acuzare în acest dosar, dar care nu s-a prezentat luni la audieri, l-au obligat pe magazionerul acuzat acum de delapidare să scoată din gestiunea unităţii cantităţi mari de materie primă. „Ca stare de fapt, se reţine că persoanele cu funcţii de conducere au dispus diminuarea rezervei de mobilizare, aflate în prezent în administrarea Administraţiei Naţionale a Rezervelor de Stat, prin scoaterea unor materiale şi introducerea în procesul de fabricaţie pentru producerea de muniţie, fără să fie întocmite documente legale care să ateste folosirea acestora şi influenţa pe care urmau să o aibă în preţul de cost al produselor finite”, a declarat Cristina Ciobanu.
Cei trei foşti directori generali ai UM Sadu, precum şi magazionerul pus sub acuzare, s-au prezentat ieri la Parchetul de pe lângă Tribunalul Gorj pentru a le fi adusă la cunoştinţă începerea urmăririi penale. Cei trei foşti directori generali au menţionat la ieşirea din sediul Parchetului că, în opinia lor, nu s-a produs nicio ilegalitate şi că nu au motive de îngrijorare. Aceştia au precizat că azi vor trebui să vină din nou la Parchet pentru noi audieri, pentru azi fiind aşteptat şi directorul de producţie care a lipsit la audierile de ieri. Actualul director al UM Sadu, Vasile Constantin susține că procurorul Emil Moța este într-o gravă eroare, pentru că acea rezervă nu se mai constituie ca urmare a decizie a guvernanților de la vremea respectivă: „Prin Ord. 185/2001 s-au aprobat măsuri de reorganizare a rezervei de mobilizare. La UM Sadu nu s-a mai făcut această rezervă. Există această OUG, care spune lucrul ăsta. În aprilie 2002 au apărut norme metodologice care sunt aprobate și ele de Guvern. La UM Sadu nu se mai constituie această rezervă, potrivit acestor acte normative. Materialele urmează să fie valorificate potrivit acestor norme metodologice. Procurorii pot spune ce vor, materialele există, doar că nu mai există noțiunea de rezervă de mobilizare. Pentru cantitatea care s-a folosit există documente. Cei chemați la audieri nu au nicio vină. Nu s-au furat materiale, nu s-au vândut, ele s-au băgat în fabricație, sunt acte care să ateste aceste lucruri. Trebuie să fi nebun ca să crezi că s-au folosit aceste materiale altfel decât legal! Și acum mai sunt materiale din aceea rezervă, o parte din ele s-au folosit în procesul de fabricație. Aceste materiale sunt proprietatea Ministerului Economiei. Aceste materiale urmează a fi valorificate, așa zice legea. Nu am fost chemat la Parchet”, a spus Vasile Constantin, directorul UM Sadu.
Gelu Ionescu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here