Măsuri pentru secţiile speciale din Gorj

250
Alegătorii care nu se află în localitatea de domiciliu în ziua alegerilor prezidenţiale din 22 noiembrie sunt singurii care pot vota în una dintre cele 75 de secţii speciale de vot din Gorj, dar numai după ce vor declara pe propria răspundere că ştiu prevederile legale referitoare la votul multiplu, potrivit ultimelor prevederi. Aceste secţii vor fi special numerotate şi vor fi, de asemenea, special delimitate.

Potrivit prefectului Ion Florescu, în secţiile speciale nu vor vota oamenii amestecaţi, deoarece se doreşte să se evite, în totalitate, accidentele datorate aglomeraţiei. De asemenea, persoanele care îşi vor exercita dreptul de vot în secţiile speciale vor fi obligate să semneze o declaraţie pe proprie răspundere în care se precizează că au luat la cunoştinţă prevederile legale cu privire la votul multiplu, pentru care riscă o pedeapsă cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani. Nu s-a renunţat nici la prevederea potrivit căreia, în toate secţiile speciale vor fi amplasate, la intrare, camere de luat vederi conectate la calculator. Imaginile captate de camerele de luat vederi pot fi utilizate ca probe suplimentare în cazul unui vot multiplu. Toate CD-urile cu înregistrările de la alegeri vor fi predate apoi birourilor electorale centrale şi autorităţii permanente, astfel încât, în eventualitatea unor procese, să existe toate probele necesare care să permită condamnarea celor care se fac vinovaţi de vot multiplu. Prefectul de Gorj a declarat că în lipsa camerelor web ale autorităţilor locale, cu banii destinaţi acestor alegeri se vor achiziţiona şi dispozitivele de supraveghere lipsă.
Fără ştampile pierdute
Guvernul a mai decis utilizarea, în premieră, a ştampilelor de vot personalizate, pe care vor fi inscripţionate numărul secţiei de vot şi judeţul. În Gorj s-a pierdut, de altfel, o ştampilă de vot la alegerile locale din luna mai a anului trecut iar pentru găsirea ei s-au făcut eforturi supraomeneşti.
În ceea ce priveşte buletinul de vot, Executivul a decis că se va aplica ştampila doar pe paginile din mijloc, astfel încât să fie evitată imprimarea tuşului pe partea vizibilă a buletinului. Suma alocată pentru alegerile prezidenţiale din acest an este de aproximativ 150 de milioane de lei. Autorităţile judeţene gorjene nu au fost încă informate de ce sumă vor dispune în Gorj pentru prezidenţialele din noiembrie. Prefectul Ion Florescu a declarat recent că, până în acest moment, i s-a cerut din partea Ministerului Administraţiei şi Internelor doar o situaţie privind existenţa camerelor web la primăriile din Gorj.
Anamaria STOICA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here