Martori importanți audiați în dosarul morții unui angajat al Termo Turceni

346

Procesul în care Complexul Energetic Oltenia este inculpat alături de doi angajați considerați responsabili de moartea unui muncitor al unității a continuat, ieri, la Judecătoria Târgu-Jiu cu audierea a doi foști șefi. Dosarul a fost deschis după ce Tudor Burducea și-a pierdut viața în ianuarie 2015, imediat după sărbătorile de iarnă, un bulgăre înghețat de cărbune lovindu-l pe acesta în timp ce curăța un vagon aflat la descărcat. Cei doi martori audiați au fost directorul de atunci al termocentralei, Corneliu Dițescu, precum și cel de producție, Gheorghe Văduva.
Fiecare dintre ei a fost chestionat în legătură cu împrejurările în care s-a produs accidentul mortal, martorii menționând că, din informațiile pe care le aveau, descărcarea și curățarea vagoanelor nu presupunea, teoretic, riscuri pentru angajați, atâta timp cât vagoanele se descărcau prin căderea cărbunelui din ele. Și totuși, un om a murit, iar foștii șefi au menționat că nu aveau cunoștință despre faptul că muncitorii intrau în vagoane pentru a le curăța de cărbunele înghețat. Operațiunea era strict interzisă pentru că este una periculoasă, motiv pentru care vagoanele erau introduse într-un tunel cald pentru a fi încălzite.
La proces cei doi directori au spus că niciodată nu le-au fost raportate incidente pe această temă. Alți martori audiați însă în dosar pe parcursul procesului au menționat că șefii îi obligau să intre în vagoane și să le curețe de cărbunele înghețat, Dițescu și Văduva declarând în continuare că nu au cunoștință de așa ceva. Fiecare dintre aceștia a menționat că regulile interne pentru operațiunile respective erau foarte clare și convingerea lor a fost că acestea au fost respectate de fiecare dată. În acest dosar Complexul Energetic Oltenia are calitatea de inculpat pentru că nu a luat măsurile corespunzătoare pentru a preveni moartea unui angajat al său. De asemenea, maistrul șef de tură Constantin Năboiu și șeful de secție Virgil Vlăduț Paliu au fost trimiși în judecată fiind acuzați de ucidere din culpă.
Gelu Ionescu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here