Marginalii la Festivalul folcloric de la Peştişani – Misiune îndeplinită

419

Aşa cum am promis, revin cu scurte consideraţii asupra superbei manifestări cultural-artistice „Festivalul Cântecului, Jocului şi Portului Popular din Peştişani”, ediţia a V-a. Meritele principale se cuvin organizatorilor, pe care nu-i mai amintesc, totuşi ideea de acum cinci ani îi aparţine  fostului ministru al Minelor dinainte de 1989, dr.ing. Emil Huidu, preşedintele Asociaţiei „Fiii Satului Frânceşti din Gorj”.

Diplome de excelenţă
De această dată, ing. Ion Susanu, vicepreşedinte al aceleiaşi asociaţii, fiind o participare atât de numeroasă şi de valoroasă, până la urmă, nu s-a mai făcut o jurizare, ci s-a decis ca fiecare ansamblu artistic şi soliştii vocali sau instrumentişti să primească câte o DIPLOMĂ DE EXCELENŢĂ. Asta şi din pricină că fondurile de premiere n-ar fi făcut faţă. Totuşi, la diplomele respective s-au mai adăugat farfurii mari de Horezu şi câteva statuete cu emblema Festivalului, pe care era încrustată denumirea completă a festivalului, ediţia a V-a, localitatea şi anul. A-i înşirui pe toţi participanţii ce au primit diplome ne-ar lua prea mult spaţiu.

Surprizele Festivalului
Faţă de ediţiile anterioare, la care şi de data aceasta vedeta Festivalului a fost Roxana Croitoru, care şi-a făcut debutul şi ca moderatoare, prezentând manifestarea cultural-artistică cu dezinvoltură au mai apărut câteva surprize plăcute. Noul înfiinţatul ansamblu „Rapsozii Peştişanilor” a ţinut aproape jumătate din spectacol, iar Taraful Ţambu, din Brădiceni, i-a ţinut isonul cu brio. Şi Ansamblul de Cântece şi Jocuri Populare „Brâuleţul” din Turceni cunoaşte o remarcabilă creştere valorică faţă de anul trecut, iar Ansamblul de Datini şi Obiceiuri „Roua” din Cloşani, îndrumat de profesoara şi solista extrem de talentată Carmen Sarcină ar merita promovat la nivel naţional, de unde cu siguranţă s-ar întoarce aureolat cu Premii Naţionale, evident.

Dr. Ion Mocioi, la despărţire
La final, profesorul univ. Dr. Ion Mocioi a vorbit cu patosu-i recunoscut despre superbia festivalului din Peştişani, care-a crescut mare şi după cinci ani de existenţă va trebui dus mai departe de generaţiile viitoare care au această mocioiobligaţie. Apoi, cu regret mi-a mărturisit că de la anul nu va mai prezenta festivalul, aşa cum a izbutit cu mult har s-o facă cinci ediţii la rând. Doreşte să se dedice mai mult scrisului cărţilor ce le are în lucru sau în proiect. Pe bună dreptate, consideră ca îndeplinită misiunea domniei sale şi-i dăm dreptate.

„MISIUNE ÎNDEPLINITĂ”, o nouă carte a istoricului gen.(r) C. Ispas
Ca invitat de onoare, generalul de divizie în rezervă Constantin Ispas, care a venit cu doamna sa, ne-a mărturisit că a terminat de scris o carte despre Eroii din comuna Peştişani căzuţi pe câmpurile de luptă ale războaielor mondiale în care au apărat glia strămoşească. România are în Domnia Sa cel mai important istoric militar care a şi luptat în ce-a de-a doua conflagraţie mondială, fiind la cei 90 de ani împliniţi singurul istoric militar din Europa care-a fost şi combatant. Cartea despre Eroii din Peştişani se numeşte MISIUNE ÎNDEPLINITĂ şi, după tipărire, va fi lansată în toate satele comunei Peştişani. Participanţii au mai primit din partea sponsorului Pensiunea Casa Brâncuşi mici şi câte o strachină cu tocană de oaie şi mămăliguţă, plus ţuică şi vin, iar apa minerală era la discreţie.
Ion Predoşanu

P.S. Nu pot încheia fără a povesti gluma amară a Chestorului de poliţie (r) Constantin Codiţă: „Măi Ioane, ce-i cu atâţia oficiali ai Gorjului pe aici?!” În realitate, n-a fost nici măcar unul de sămânţă. Căci, nu-i aşa, 2015 nu-i an electoral (Ion Predoşanu)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here