Manifestările dedicate Centenarului Eroului Necunoscut 1923-2023 au început și la Gorj

1529

Anul acesta, 2023, se împlinesc 100 de ani de la desemnarea Eroului Necunoscut al României, ca simbol al eroismului național, eveniment relevat prin dăinuirea în timp a monumentului Mormântul „Ostașului Necunoscut”, situat în Parcul Carol I din București.

Cu această ocazie Asociația Națională Cultul Eroilor „Regina Maria” (A.N.C.E. „R.M.”) și Muzeul Militar Național „Regele Ferdinand I”, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, organizează, în perioada martie-mai 2023, proiectul cultural-istoric și educativ intitulat: „EROUL NECUNOSCUT – SIMBOL AL EROISMULUI NAȚIONAL. 100 DE ANI DE DĂINUIRE”.
Evenimentul se adresează tinerei generații, în special elevilor din Cercurile „Cultul Eroilor” din școlile României. Aceștia au posibilitatea să cunoască mai bine istoria și jertfele înaintașilor, să descopere bogatul patrimoniu național, pe care fiecare român are datoria să-l protejeze. S-a avut în vedere, încă de la început, să fie aduse în atenția elevilor, determinarea și puterea creatoare, credința călăuzitoare, curajul și spiritul de sacrificiu al poporului român.

Filiala Gorj „Tudor Vladimirescu” a A.N.C.E. „R.M.” a început manifestarea acestui eveniment la Școala Gimnazială „Constantin Săvoiu” Târgu Jiu
Luni, 24 aprilie 2023, începând cu ora 11:30, la Școala Gimnazială „Constantin Săvoiu” Târgu Jiu condusă de doamna profesor dr. Panduru Corina – director și doamna profesor învățământ primar Ramona Mihaela Frățilescu, unde activează și un Cerc „Cultul Eroilor” din anul 2019, Filiala Județeană Gorj „Tudor Vladimirescu” a A.N.C.E. „R.M.” a desfășurat primele manifestări din județul Gorj dedicate Centenarului Eroului Necunoscut 1923-2023.
Datorită timpului scurt avut la dispoziție, doar 50 de minute, am împărțit activitățile în două părți. Luni, Prezentare documentar Eroul Necunoscut și Program artistic prezentat de elevii școlii, între orele 13:30 – 12:20 și joi, 27 aprilie, între orele 17:30 – 18:20, Prezentare film Asociația Națională Cultul Eroilor „Regina Maria” și Prezentare documentar Eroul Necunoscut.
Așadar, luni, la ora 13:30 activitatea a început cu Prezentarea unui Program artistic susținut de elevii școlii.
În prima parte a programului artistic elevii clasei a V-a B, diriginte profesor Pașek Ionela și profesor coordonator Voinea Iulia Georgiana au recitat poezii și interpretat cântece patriotice, au făcut o evocare a eroilor și au prezentat sceneta „Românii în Primul Război Mondial”. Și am să detaliez programul. Elevul Ștefan Corobea a prezentat eseul „Evocarea Zilei Eroilor” din care redau câteva fragmente: „Se spune că Eroii nu mor niciodată. Că jertfa lor supremă a scris cu sânge istoria neamului lor și nimeni, niciodată, nu ar putea să le reducă meritele sau să le uite numele. Noi, oamenii de rând, care avem acum o patrie prin sacrificiul lor, trebuie să-i cinstim mereu pentru ca ei să rămână Nemuritori. (…) Nu este niciun secret că marile victorii se obțin cu efort și sânge, ceea ce au făcut și militarii români în Primul Război Mondial, confirmând acest adevăr pe deplin”. Apoi a citit un fragment din scrisoarea unui tată către fiul său, soldatul voluntar Vasile Florescu, trimisă din Galați în anul 1917. „Du-te dragă tată cu încrederea nestrămutată că vei învinge! Nu uita cine au fost strămoșii tăi și fă cinste numelui de român. Nu te mai îngrijora de viață, care nu mai aparține decât Regelui și Țării tale. Căci a muri pentru Patrie este moarte de Erou. Mama ta și frații tăi își doresc să te vadă reîntors victorios și nicidecum nu uită să se roage pentru tine și pentru salvarea scumpei noastre țări. Salută pe frații tăi de arme și cu Dumnezeu, înainte!”
A urmat un recital de poezie patriotică. Elevele Palcue Alexandra, Fețanu Patricia, Petria Maria și Rîsu Catinca au recitat câte o strofă din poezia „Nu plânge Maică Românie”. Elevii Bran Erica, Anisie Vasile, Popescu Daniela și Schinteie Giorgiana au recitat câte o strofă din poezia „Vatra fericirii”. Poezia „Țara mea” a fost prezentată de elevii Iacobescu Marius și Eduard Copiluș. A urmat poezia „Moștenirea” recitată de elevii Popescu David și Vlad Briceag. Recitalul de poezie patriotică s-a încheiat cu poezia „Scumpă țară” prezentată de Preda Andrei, Pacearescu Andrei și Stelescu Bogdan.
A urmat sceneta „Românii în Primul Război Mondial” și cântecul patriotic „Treceți batalioane române Carpații”.
Programul artistic a fost încheiat de corul școlii, profesor coordonator Socaci Ștefan, format din elevele: Pardos Andra Elena (clasa 5A), Priescu Sandra Gabriela și Mălăescu Ana Teodora (clasa 5E), Cojocaru Maria Magdalena și Goșa Alisa Ștefania (clasa 6C), Cojocaru Daria Elena și Mălăescu Iulia Elena (clasa 6F), Elena Ștefania Trufelea Bîrdăcel, Căpățînă Daria Gabriela și Pirtea Ariana Maria (clasa 7A), care au interpretat cântecele „Să tacă armele, să tacă” și „Român voi fi mereu”.
La final a urmat o prezentare scurtă făcută de către domnul col. (rtr.) dr. ing. Walter Loga despre proiectul cultural-istoric și educativ intitulat: „EROUL NECUNOSCUT – SIMBOL AL EROISMULUI NAȚIONAL. 100 DE ANI DE DĂINUIRE” și a detaliat puțin faptele petrecute acum 100 de ani pentru alegerea și înhumarea „Eroului Necunoscut”. A prezentat multitudinea de evenimente organizate în cadrul asociației, subliniind faptele de glorie, dragostea față de pământul natal, legătura dintre spirit și nobila misiune pe care au îndeplinit-o eroii neamului românesc. Îndemnul pentru elevi a fost cel de prețuire a valorilor moștenite și al aducerii aminte, printr-un omagiu, tuturor celor care au luptat și s-au jertfit pentru libertatea și independența țării.
Col. (rtr.) Gigi Bușe

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here