Mănăstirea Lainici, închisă după ce a devenit focar de COVID-19!

2222

Situație delicată la cel mai cunoscut locaș de cult din județul Gorj, după ce autoritățile sanitare au declarat focar de COVID-19. Ieri la prânz porțile mănăstirii Lainici au fost închise pentru enoriași, după ce Direcția de Sănătate Publică Gorj a intrat în posesia rezultatelor testelor făcute călugărilor de aici pentru a se depista care dintre ei sunt sau nu infectați cu noul coronavirus. Ancheta epidemiologică a scos la iveală că o treime din călugări au probleme de sănătate din cauza infectării cu SARS-CoV-2. Cu două zile în urmă unul dintre călugări, în vârstă de 50 de ani, a murit din această cauză, iar apoi un altul a sunat la 112 și a cerut ajutor. Până și starețul mănăstirii, Ioachim Pârvulescu, este internat în stare gravă la Spitalul Militar din București. Medicul epidemiolog Ramona Vasile, din cadrul DSP Gorj, spune că mănăstirea va rămâne carantinată pentru următoarele două săptămâni. „Mănăstirea a fost închisă deoarece din cele 28 de persoane aflate acolo opt au fost confirmate cu virusul SARS-CoV-2.
Prin urmare, am decis carantinarea mănăstirii pentru 14 zile, începând cu data de 17 noiembrie, când a fost semnalat primul caz. Măsura e valabilă până pe 30 noiembrie, timp în care trebuie făcută dezinfecția tuturor spațiilor, respectarea regulilor de prevenire a infecției cu SARS-CoV-2, precum și purtarea măștii de protecție sau a regulilor de distanțare socială”, a menționat medicul epidemiolog. Enoriașii care ieri la prânz au încercat să intre în mănăstire au aflat cu stupoare că nu mai au acces. Ultimii care apucaseră să intre și să aprindă o lumânare sau să se roage au ieșit zâmbitori de acolo, chiar cu masca de protecție pe bărbie, declarând că nu se tem de boală, așa cum, au transmis până acum și diverși reprezentanți ai bisericii. „Am venit să ne rugăm la Sfântul Irodion. El ne apără. De cine să ne fie teamă dacă el ne apără. Nu are cum să ni se întâmple ceva rău”, a spus o femeie convinsă că interiorul mănăstirii nu e un posibil loc periculos. La poartă, paznicul mănăstirii a fost cel care le-a comunicat enoriașilor că nu mai au voie în locașul de cult. Multora nu le-a venit să creadă, oamenii fiind nevoiți să facă drum întors sau să își continue deplasarea fără să treacă pe la mănăstire. „Nu pot să mănânc o ciorbă caldă?”, a întrebat unul dintre credincioșii care își făcuse alte planuri pentru traseul pe care îl avea de străbătut prin Oltenia. Răspunsul primit a fost negativ, ceea ce l-a nemulțumit. „Din Moldova am plecat și nu am mai pomenit de mănăstire închisă pe undeva prin țara asta. Voiam să mănânc și eu o ciorbă caldă aici. Mergeam să mă închin, dar acum nu am ce face, dacă nu mă mai lasă în mănăstire merg mai departe. Văd eu unde găsesc un restaurant ceva ca să mănânc pentru că mi-e și foame”, a spus bărbatul. Paznicul Ion Crintea a menționat că de câteva zile nu se mai gătește pentru enoriași, de când a apărut prin caz de coronavirus. „Închidem porțile și nu mai intră și nu mai iese nimeni. Cei de aici sunt bine, nu mai pleacă nimeni la spital. Punem afiș, nu se mai intră, iar cei care sunt din partea mănăstirii, călugării, rămân în interior. De dimineață s-a făcut dezinfecție, s-a făcut și prin curte și peste tot și se va face în continuare”, a explicat paznicul. O parte dintre călugări vor dormi în zilele de carantină în chiliile pe care le au în munte, la câțiva kilometri distanță de mănăstire, la Locurele, un loc izolat, la care se ajunge cu greu după parcurgerea unui drum destul de anevoios.
Pentru enoriași nu rămâne acum decât să spere că boala va dispărea, mulți spunând că se vor ruga inclusiv pentru sănătatea starețului aflat pe patul de spital. „Ne vom ruga pentru sănătatea călugărilor pentru că nu am mai pomenit așa ceva. E păcat, dar, vedeți, ei nici nu au prea crezut în boala asta. Acum văd că nu i-a ferit, înseamnă că e reală problema cu COVID-ul. Venisem aici de la Deva ca să ne rugăm, mai ales că este și icoana făcătoare de minuni. Voiam să ne încărcăm spiritual pentru că suntem și în postul Crăciunului, dar văd că nu ne îndreptăm deloc spre lucruri bune. Mergem din rău în mai rău. Școli închise, piețe închise, acum și mănăstirea. Cine știe ce ne mai așteaptă. Să sperăm că bunul Dumnezeu ne va ierta și ne va trece cu bine prin toată încercarea asta”, a spus unul dintre enoriașii veniți la Lainici să se roage și care nu a mai avut acces în mănăstire după carantinarea acesteia.
Gelu Ionescu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here