Manager CEO: Avem convingerea că lucrurile se vor redresa

5132

Daniel Burlan, managerul Complexului Energetic Oltenia, a vorbit, într-un interviu pentru presa economică, despre planul de restructurare și decarbonare a companiei.
„Pentru începutul anului 2021, speranțele noastre sunt legate de aprobarea de către Comisia Europeană a Planului de restructurare şi decarbonare a CE Oltenia. Aceasta a solicitat lămuriri în legătură cu mai multe aspecte, cum ar fi cele legate de veniturile companiei, contractele de finanţare bancară sau strategia de vânzare a cărei legislaţii în România este diferită de cea din celelalte ţări europene. După răspunsurile formulate, Comisia Europeană a invitat CE Oltenia să declanşeze procedura de notificare, aceasta reprezentând etapa finală a procesului de evaluare a Planului de restructurare şi decarbonare”, a declarat Burlan, pentru „Bursa”.
În condiţiile în care consumul industrial de energie a înregistrat o scădere drastică, producţia din termocentrale a scăzut cu circa 20%, preţul certificatului de CO2 a depăşit pragul de 30 euro, importul de energie este în creştere, CE Oltenia are o singură şansă spune directorul Burlan, și anume crearea propriului mix de resurse, „adăugând soluţii mai puţin sau deloc poluante precum unități de producţie pe bază de gaze naturale şi parcuri fotovoltaice alături de cărbune, care, fiind cea mai sigură sursă de producere a energiei, nu poate fi exclus în totalitate”.
2020 a fost un an dificil pentru CE Oltenia. Compania a funcţionat cu 5-6 grupuri energetice şi a livrat, în medie, în Sistemul Energetic Naţional, circa 25.000 MWh, zilnic, conform solicitărilor DEN raportate la necesarul de consum redus, faţă de anul 2019, nu numai în România.
Producţia în 2020 va depăşi 8 TWh energie şi 13 milioane tone cărbune. „Pentru producţia din 2021 estimăm o creştere cu 25%, având convingerea că lucrurile se vor redresa şi necesarul de energie din sistem va începe să crească”, a mai precizat Burlan, arătând că societatea va continuă producţia pe bază de cărbune, dar într-o proporţie care se va diminua treptat, dincolo de orizontul anului 2030, cu aproximativ 40%.
I. IRINOIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here