Mămicile din Gorj, încurajate să alăpteze

348

alaptare-la-sanUn proiect de lege, depus de mai multe organizaţii nonguvernamentale, vizează interzicerea reclamelor pentru alimente şi băuturi care ar putea înlocui laptele matern.

Totodată, prin acest act normativ se are în vedere şi educarea tinerelor mame pentru alăptarea la sân a bebeluşilor pentru mai mult timp. În acest sens, mămicile sunt sfătuite de către medicii gorjeni să alăpteze copiii cel puţin şase luni.

Potrivit specialiştilor, bebeluşii ar trebui hrăniţi cu lapte matern cât mai mult timp pentru a fi sănătoşi. În vederea susţinerii acestui principiu, mai multe ONG-uri au depus un proiect de lege. Viitorul act normativ este susţinut inclusiv de preşedinta Camerei Deputaţilor; aceasta a declarat public că recunoaşte eficienţa hrănirii cu lapte matern pentru mai mult timp a bebeluşilor, pentru ca sistemul imunitar al acestora să fie puternic.

Moisescu: „Laptele matern nu poate fi înlocuit”

Medicul Mihai Moisescu spune că îşi sfătuieşte pacientele să alăpteze copiii cel puţin 6 luni de la naştere, deoarece laptele matern este unic şi este cel mai sănătos aliment pentru bebeluşi. „Părerea mea este că laptele de mamă nu poate fi înlocuit. Pacientelor mele le spun că este obligatoriu ca cel puţin 6 luni să alăpteze, pentru că sistemul imunitar al bebeluşilor nu este format până la 6 luni şi prin laptele matern li se transmit anticorpi”, precizează Mihai Moisescu, preşedintele Patronatului Medicilor de Familie Gorj. Potrivit lui Moisescu, indiferent de precaritatea părinţilor, laptele mamei asigură toţi nutrienţii necesari dezvoltării.

Laptele praf gratuit, o monedă electorală

Cât priveşte laptele praf, în special cel distribuit prin primării, acesta a ajuns să fie „o monedă electorală”, după cum susţine Moisescu. Medicul spune că „primarii dau cu foarte multă largheţe acest lapte praf. Pacientele vin şi cer la medicul de familie aceste doze susţinând că este un drept ce li se cuvine, ceea ce este fals, deoarece laptele praf este, eventual, un drept al copilului. Fac presiune pe medic şi medicul îl prescrie, iar primarul îl distribuie. Acest lapte praf e o aiureală”.

De aceea, iniţiativa noului proiect de lege este privită cu ochi buni de medicul gorjean, acesta precizând: „eu militez pentru laptele matern. Ar fi o soluţie bună ca laptele praf să se dea prin farmacii şi pe reţetă”.

Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here