Maioreanu: CEO – cea mai mare victimă a unor politici energetice inacceptabile

1372

Fostul secretar de stat în Ministerul Energiei, Andrei Maioreanu, susține că, „oricât și-ar dori unii”, România nu poate renunța la producția de energie pe bază de cărbune cel puțin 15 ani de acum încolo.
„Complexul Energetic Oltenia este cea mai mare victimă a unor politici energetice inacceptabile. Oamenii politici sunt incapabili să negocieze cu fermitate la Bruxelles și sunt complet dezinteresați de soarta producției naționale de energie. Ritmul și măsurile Programului Green Deal promovat de Comisia Europeană se pot valida în orice țară doar în situația în care acea țară își permite să renunțe la capacități importante de producție de energie”, susține Maioreanu.
Potrivit fostului secretar de stat, viteza tranziției de la energia pe bază de cărbune la energia verde depinde și de capacitatea fiecărei țări. Iar ritmul și dimensiunile tranziției se negociază în funcție de această capacitate, dar în cazul României trebuie luate în calcul multe alte repere. „Mă refer la starea fizică a unităților de producție, la resursele energetice primare, la capacitatea de import, la resurse financiare și umane, dar și la priceperea în a lua decizii pentru țară! Oricât și-ar dori unii, România nu poate renunța la producția de energie pe bază de cărbune cel puțin 15 ani de acum încolo. Țara noastră are capacitatea să producă energie electrică suficientă pentru economia românească, dar și pentru dezvoltarea economiei. Sectorul energetic este fundamental pentru dezvoltarea economică a țării, nu are nimeni dreptul să își bată joc de acesta”, a punctat social-democratul. În prezent, Comisia Europeană a deschis o investigație aprofundată pentru a evalua dacă măsurile de sprijin acordate de autoritățile române Complexului Energetic Oltenia SA sunt conforme cu normele UE privind ajutoarele de stat acordate întreprinderilor aflate în dificultate.
I.I.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here