Mai multe opţionale şi ore de sport şi mai puţine ore obligatorii pentru gimnaziu

373

Mai multe opţionale, mai puţine ore obligatorii, mai multe ore de sport şi Informatică obligatorie. Acestea sunt observaţiile făcute de şase experţi din grupul de lucru al Ministerului Educaţiei pentru revizuirea planurilor-cadru de la gimnaziu.
Experţii Tincuţa Apăteanu, Florin Colceag, Radu Gologan, Manuela Prajea, Marian Staş şi Ştefan Vlaston atrag atenţia asupra următoarelor probleme:
1. Numărul de ore în CDŞ (curriculum la decizia şcolii) propus, 1-2 ore, este inacceptabil de mic, propunerea din Legea Educaţiei Naţionale, bazată pe studii şi analize era de 25% la gimnaziu. Un minim de 4-6 ore ar fi obligatoriu, dacă dorim să lăsăm şcolilor adaptarea curriculei şi a proceselor didactice la specificul local, la tipul de comunitate şcolară pe care o deserveşte şcoala, la personalitatea elevilor din şcoala respectivă. Altfel, rămânem în paradigma „patul lui Procust”, în care se găseşte şcoala actuală.
2. Numărul de discipline, 14-15, este prea mare şi păstrează viitoarea curricula în tiparele anterioare.
3. Nu există discipline agregat, care să asigure învăţare interdisciplinară, aplicare integrată a cunoştinţelor din discipline diferite. (Ştiintele mediului, Educaţie pentru societate, Ştiinţele vieţii)
4. Disciplinele socio-umane sunt mult prea limitative, cu cele 4 module propuse
5. La educaţie fizică, sport şi sănătate sunt prea puţine 2 ore pe săptămână, având în vedere nevoia de mişcare în dezvoltarea armonioasă a elevilor. La varianta 2, la clasa a VIII-a, o singură oră de sport este inacceptabil.
6. La Educaţie tehnologică nu avem ore la clasele a V-a şi a VI-a, deşi dimensiunea aplicativ-practica este puţin reprezentată în curricula.
7. La variantele 1 şi 3 nu avem TIC la clasele a VII-a şi a VIII-a.

2 COMENTARII

  1. La Spiru plang bietii copii cat le dau nenorocitii astia de scris si de invatat.Oare credeti ca e bine sa le bagi fortat la varsta lor asa de mica?De ce nu le bagati si filozofie si chimie din clasa a 4a???

  2. Ca să aibă unii ore pe la şcoli se baga pe gat copiilor ore de optional, de parca nu ar fi materiile pe care le au obligatoriu destule. Prin aceste consilii de administratie de pe la scoli se aproba toate acestea si multe altele. ar trebui desfiinţate,

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here