Lyra Gorjului a susţinut un excepţional „Concert de primăvară”

356

Lyra GorjuluiDuminică seara, gorjenii au fost aşteptaţi la un concert extraordinar susţinut de Orchestra de Cameră „Lyra Gorjului”. După o pauză de două luni, „Lyra Gorjului” a revenit în forţa cu un spectacol de zile mari – „Concert de primăvară”. Sala Maură a Palatului Administrativ a fost arhiplină, semn că gorjenilor le-au lipsit evenimentele de acest gen.

Consiliul Judeţean Gorj, Prefectura Judeţului Gorj şi Şcoala Populară de Artă Târgu-Jiu au fost partenerii evenimentului de duminică seara. „Concertul de primăvară”, susţinut de Orchestra de Cameră „Lyra Gorjului”, a avut un program deosebit. Acesta a cuprins: Tomaso Albiononi – Adagio, pe care a dansat balerina Liliana Tăbuş; Giuseppe Verdi – Forţa Destinului; Fritz Kreisler – Mic marş vienez; Laurenţiu Profeta – Replici, solista fiind tânăra Daniela Popescu, în vârstă de doar 14 ani; Francesco Sartori – Con te partiro. Un duet de excepţie a făcut actorul Cosmin Brehuţă cu Daniela Popescu. Dirijorul „Concertului de primăvară” a fost cunoscutul Ştefan Frăţilă, iar prezentarea programului i-a aparţinut Mihaelei Sanda Popescu. Intrarea a fost liberă. Numărul spectatorilor a fost atât de mare, încât mulţi dintre ai au urmărit concertul stând în picioare.

Gârbaciu îşi doreşte rezolvarea problemelor Lyrei Gorjului”

Absenţa de pe scenă, de două luni, a „Lyrei Gorjului” a fost resimţită de publicul gorjean. Conducerea Şcolii Populare de Artă din Târgu-Jiu sper să găsească soluţii pentru rezolvarea problemelor financiare cu care se confruntă orchestra de cameră, astfel încât artiştii să poată concerta în fiecare duminică, aşa cum era tradiţia. „În ultimii doi ani şi mai bine, în ciuda tuturor promisiunilor, finanţarea „Lyrei Gorjului” a fost asigurată integralmente din veniturile proprii ale Şcolii Populare de Artă Târgu-Jiu. Acum avem probleme, deşi „Lyra Gorjului” a acţionat neîntrerupt chiar şi în perioada războiului. Trag un semnal de alarmă asupra pericolului în care se află singura orchestră de cameră din judeţ. Autorităţile locale şi judeţene ar trebui să sprijine „Lyra Gorjului; este o chestiune a comunităţilor locale şi judeţene”, a declarat Viorel Gârbaciu, directorul Şcolii Populare de Artă Târgu-Jiu. Orchestra de Cameră „Lyra Gorjului” are în componenţa sa 25 de artişti instrumentişti.

Minodora Sucea

In memoriam

25 martie – Buna Vestire – vestirea primăverii, revenirii la viaţă a pomilor, a fllorilor… În sala Maură a Prefecturii Târgu-Jiu au răsunat viorile ”Lyrei Gorjului” IN MEMORIA-CARMEN FRĂŢILĂ IACOV – mai trist ca niciodată parcă. Faimosul Adagio în Sol Minor de Tomaso Albinoni, în sala ”noastră” mică a anunţat tot auditoriul. Şi cine putea să exprime mai multă durere dirijând, decât soţul ei Ştefan Frăţilă Iacov. Aceeaşi imensă durere şi dor ne-a transmis Ştefan dirijând Lyra Gorjului cântând din opera lui Giuseppe Verdi ”La forza del destino”(forţa destinului). Ne-am ”revenit” puţin ascultând apoi creaţia lui Fritz Kreisler, Mic marş vienez.O plăcută surpriză a fost Daniela Popescu cântând Replici de Laurenţiu Profeta pe versuri de Mihai Eminescu. Splendid au cântat în încheierea programului Con te partiro, Daniela Popescu şi actorul Cosmin Brehuţă. Aceste talente gorjeneşti ne încântă sufletul, aduc pe scenă prin Lyra Gorjului mari compozitori ai lumii(Verdi, Albinoni, Kreisler). Şi totul este posibil prin marele efort al domnului Viorel Gârbaciu. Aşa că cei care au în ”mâini”BUGETUL LOCAL, să dispună repartizarea generoasă pentru ”culturalizarea ” noastră şi cu acest gen de activităţi. Participând la un astfel de mini concert sunt sigură că vă veţi sensibiliza.

M.P.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here