Lunea Albă, Săptămâna Luminată

1145

Lunea Albă, așa este denumită a doua zi de Paște. Astăzi, începe Săptămâna Luminată. Este o săptămână în care credincioșii se roagă pentru iertarea păcatelor.

În Lunea Albă, așa cum este numită prima zi de luni după Paşte, sunt respectate mai multe tradiții, încă din timpuri străvechi. Prin Învierea Domnului din morţi, cei din popor cred că Raiul se deschide tuturor sufletelor prinse în strânsoarea iadului începând de la Adam şi până la venirea Mântuitorului. Conform tradițiilor, rămâne deschis de la Înviere până la Duminica Tomei.

Astăzi nu trebuie să-ți refuzi rudele. Tot în această zi trebuie să stropeşti casa cu agheazma şi să dai de băut la rude. În această zi, are loc aşa-numita „umblare cu pască”, adică vizitarea rudelor apropiate în vederea vestirii Învierii lui Iisus Hristos. Se obişnuieşte ca finii să se ducă în vizită la naşi, cu colaci, pască şi ouă roşii, iar copiii merg la părinţi. Nasii trebuie să îi ospăteze pe fini, deoarece tradiţia spunea că aceştia mergeau împreună la hora satului.

O altă tradiţie specifică Lunii Albe este stropirea cu apa. Obiceiurile spun că acest ritual are la origine povestea despre o fată evreică care a leşinat la auzul veștii învierii lui Hristos, urmând să fie readusă în simţiri de nişte tineri ce au stropit-o cu apă. Într-o anumită parte a României, mai exact în Transilvania, tinerele fete sunt stropite cu parfum de către feciorii îmbrăcaţi în haine tradiţionale. Acestea, la rândul lor, le oferă băieţilor de băut şi câteva mici daruri.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here