Lumea gorjenească – Idei şi promisiuni pentru Omagierea lui C. Brâncuşi

294

Niciodată autorităţile judeţului Gorj ori ale comunei pe cale de dispariţie – dacă n-ar fi existat Titanul de la Hobiţa, Constantin Brâncuşi – singurul care-o mai ţine în viaţă comuna în care a văzut lumina zilei – nu au făcut nimic pentru Omagierea părintelui sculpturii moderne universale. Ba mint, din patru-n patru ani, când este nevoie de voturile fraierilor se promite modernizarea şoselei Peştişani -Hobiţa. Una plină de gropi, cârpită din când în când şi cam atâtica.

Troiţele masonilor
Dacă n-ar trăi încă Venerabilul primei Loji masonice ţărăneşti, Tănăsie Lolescu, consătean cu sculptorul, chiar că nu s-ar fi ridicat – după Marea Învălmăşeală din Decembrie 89 – mai nimic.
La iniţiativa domniei sale, cu sprijinul unor oameni de bine – repet, nu şi al Primăriei Peştişani sau al autorităţilor judeţului Gorj – s-au înălţat două troiţe. Una în Cimitirul Hobiţa, unde-şi dorm somnul de veci rămăşiţele pământeşti ale părinţilor lui Constantin Brâncuşi – Bisericuţa din cimitir fiind lucrată de tatăl lui Costăin, care era dulgher -, iar o altă Troiţă, mai impunătoare, este ridicată chiar în curtea Bisericii satului Hobiţa.
În 1967, la zece ani de la trecerea lui Constantin Brâncuşi la cele veşnice s-a dezvelit o statuie în piatră sculptată de Ion Jalea. Se află în curtea Liceului devenit, nu-i aşa, „C. Brâncuşi”, un liceu care împlineşte şi el, anul acesta, 50 de ani. De-a Domnul să nu se desfiinţeze, căci nu prea are candidaţi şi nici rezultate de doamne ajută.

Bustul nimănui(!?), fără stăpân dar cu duşmani
Într-un părculeţ din Hobiţa mai există un bust din bronz, destul de reuşit, despre care nu se ştia al cui este. Tot la iniţiativa Venerabilului Lojii Masoninice Hobiţa – prima lojă masonică sătească din lume -, nea Tănasie Lolescu s-au pus nişte plăci de marmură cu înscrisuri. Pe una scrie C. BRÂNCUŞI, scrijelit în marmură albă, şi n-a fost demolată aşa cum s-a primit dispoziţie de la Consiliul Judeţean Gorj să se-ntâmple cu celelalte două. Care aveau vina că una găzduia un citat din C. Brâncuşi, iar cealaltă alt citat din Emil Cioran despre conaţionalul său – C. Brâncuşi -, devenit ca şi el cetăţean francez.
Demolarea efectuată de Întreprinderea de Drumuri şi Poduri Gorj a mai pus la pământ şi o Coloană Infinită din ciment, care marca intrarea turişrilor în comuna lui Brâncuşi.
Cum s-ar zice, autorităţile nu construiesc dar dărâmă ce-au făcut alţii pe banii lor.

Tabără de sculptură şi Muzeu privat C. Brâncuşi
În această toamnă, un om cu suflet mare va organiza o tabără de sculptură la „Casa Brâncuşi” din Peştişani. Numele său este Vasile Brâncuşi, dar nu are vreo legătură de rudenie cu familia sculptorului.
Sile Brâncuşi s-a născut la Peştişani, unde-a şi început liceul, după care s-a mutat la Liceul „Tudor”, fiind coleg de clasă cu marele actor Horaţiu Mălăele şi cu criticul de artă Alice Dinculescu. Pe ultima a consiliat-o în vederea stabilirii programului şi a echipei de sculptori ce vor lucra în toamnă la Tabăra de sculptură C. Brâncuşi.
Cât despre Muzeul privat C. Brâncuşi, el va fi într-o clădire existentă în centrul localităţii Peştişani. Dar care clădire se impune a fi modernizată. Ideea acestui muzeu i-a aparţinut regretatului ing. Jean Brâncuşi, proprietarul clădirii şi al Pensiunii „Casa Brâncuşi”, fratele mai mic al omului de afaceri Vasile Brâncuşi, patronul firmei LAR TOURS din Bucureşti.
N. Roşca

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here