Luiza Ciudin: “Cântecul popular este o parte din mine”

510

Luiza Ciudin este o tânără interpretă de muzică populară din Pojogeni, Târgu-Cărbuneşti. La 15 ani, se poate deja lăuda cu un palmares bogat în premii obţinute la festivaluri şi concursuri din toată ţara, putând fi considerată una dintre cele mai talentate tinere reprezentante ale folclorului gorjenesc.

Luiza a început să cânte de pe la vârsta de 9 ani, mai întâi din curiozitate, pentru a vedea dacă poate să imite interpreţii pe care-i auzea la radio sau îi vedea la televizor. Curiozitatea a devenit apoi o pasiune ce, nici după şase ani, nu dă semne să se stingă. “Când eram mică, ascultam muzică populară şi încercam să imit artiştii şi melodiile pe care le interpretau. Aşa mi-au descoperit părinţii pasiunea pentru muzică şi m-au îndrumat spre cele două instituţii din Târgu-Jiu, Şcoala Populară de Artă şi Palatul Copiilor, unde puteam să-mi însuşesc cunoştinţe în materie de muzică. La Şcoala Populară de Artă am fost remarcată de către doamna profesoară Camelia Argint care m-a selectat pentru grupul vocal «Măriile Gorjului». Aşa a început totul. Pe lângă doamna profesoară Camelia Argint, cu care studiez şi în prezent, şi-au pus amprenta asupra carierei mele şi domnul Viorel Gârbaciu, dar şi profesorii de la Palatul Copiilor: domnul Dumitru Pasăre, doamna Emilia Drăgotoiu Nanu şi doamna Cristina Olteanu”, povesteşte Luiza. Primul concurs pe scena căruia a urcat a fost Festivalul Judeţean “Măria neichii, Mărie”, de la care s-a întors acasă cu Premiul I. Ultimul premiu şi l-a adăugat în palmares în toamna anului trecut, în urma participării la Festivalul “Corabia de Aur”, unde a obţinut Premiul II. A urmat o pauză de la festivaluri şi concursuri, luată din dorinţa de a se pregăti cât mai bine pentru Evaluarea Naţională şi admiterea la liceu, mai ales că îşi dorea să intre la una dintre cele mai bune instituţii de învăţământ din Târgu-Jiu – Colegiul Naţionale “Ecaterina Teodoroiu”. Dorinţa i s-a împlinit, iar acum aşteaptă împlinirea vârstei de 16 ani pentru a participa la festivalurile importante din ţară.

Reporter: Ce înseamnă pentru tine cântecul popular?
Luiza Ciudin: Cântecul popular este o parte din mine. Nu m-am gândit cum ar fi existenţa mea fără muzică. Cânt de când mă ştiu şi muzica este nelipsită din viaţa mea.

Rep.: Ce interprete de muzică populară admiri?
L.C.: Maria Lătăreţu, Maria Apostol şi Filofteia Lăcătuşu sunt artistele care mi-au marcat copilăria şi datorită cărora am început să iubesc muzica populară.

Rep.: Care a fost cel mai important moment din cariera ta până în prezent?
L.C.: Cred că cel mai important moment din cariera mea a fost participarea la concursul TV “Românii au talent”, unde am reuşit să ajung până în semifinale. Această reuşită m-a motivat foarte mult.

Rep.: Cum este să trebuiască să te împarţi între şcoală şi deplasări la concursuri?
L.C.: Acest lucru îl fac de 9 ani şi m-am adaptat destul de bine. La început a fost greu, în special din cauza oboselii şi a vârstei fragede, dar nu am renunţat şi încetul cu încetul m-am obişnuit.

Rep.: Ai încercat să cânţi şi alte genuri de muzică?
L.C.: În festivaluri cânt doar muzică populară, dar la anumite emisiuni de karaoke am abordat şi muzică uşoară.

Rep.: Ce hobby-uri ai?
L.C.: Pe lângă pasiunea mea pentru muzică, îmi place să citesc, dar ador şi călătoriile.

Rep.: Ce planuri de viitor ai? Intenţionezi să urmezi o carieră muzicală şi după terminarea studiilor?
L.C.: Încă nu sunt hotărâtă cu privire la cariera mea de viitor, dar ştiu sigur că muzica nu va fi dată uitării.
Roxana Lupu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here