Lucrările încă nerecepţionate! Biserica Ciocadia, reabilitată din donaţii de peste 3 miliarde de lei

576

Biserica “Sf. Ioan Botezătorul” din Ciocadia a primit în ultimii trei ani donaţii generoase atât de la autorităţile locale cât şi de la obştea locală, asta pentru reabilitarea lăcaşului de cult, monument istoric. După ce prin conturile bisericii s-ar fi scurs peste 3 miliarde de lei vechi, pentru aceste investiţii, lăcaşul nu a fost încă finalizat, preotul de la “Sf. Ioan Botezătorul” susţinând că lucrările vor continua însă anul viitor. Preotul recunoaşte că investiţiile făcute nu au fost încă recepţionate, deşi banii s-au cheltuit. Acesta menţionează că ultimii bani oferiţi bisericii au venit de la primărie, dar nu pentru reabilitarea lăcaşului ci pentru achiziţionarea unor obiecte religioase, pe motiv că cele existente erau vechi. Ultima donaţie a creat vâlvă în Consiliul Local Bengeşti-Ciocadia, o parte a consilierilor susţinând că banii daţi de autorităţi, adică 10.000 de lei, s-au oferit fără ştirea şi acordul lor. Preotul dă din umeri la vestea că ultima donaţie pentru biserică s-a făcut fără ştirea aleşilor şi motivează doar că lăcaşul de cult a picat la mijlocul răfuielilor pentru scaunul vacant de viceprimar al comunei.

1280px-CiocadiaGJ_(27)Biserica din satul Ciocadia este monument istoric şi a necesitat unele reabilitări avizate, în ultimii ani, pentru că lăcaşul de cult era afumat. Un grup compus din trei persoane au spălat biserica în jurul lui 2013, când din conturile parohiei au fost ultilizaţi banii donaţi de Obştea Ciocadia. Este vorba de suma de 3 miliarde de lei vechi cu care s-a plătit lucrarea care nu s-a terminat nici acum în 2015, deşi banii s-au dat între 2012-2013.
1280px-CiocadiaGJ_(38)Donaţia obştii nu a fost văzută cu ochi buni de membrii acesteia, pentru că, spun unii, banii s-au dat fără ştirea lor. Respectivii se plâng că ei primesc dividente de la obşte între 5-12 lei, anual, dar cu toatea acestea preşedintele acestei structuri, Ion Tomescu, a găsit 3 miliarde să-i doneze pentru biserică.
Preotul lăcaşului de cult, Popescu Gabriel, recunoaşte donaţia, dar susţine că el nu s-a atins de bani, aceştia fiind plătiţi de obşte direct celor care au prestat. Există însă voci în comună care spun că lucrarea s-a realizat fără autorizaţie, motiv pentru care nici nu s-a recepţionat până în prezent.

1280px-CiocadiaGJ_(46)Lucrarea ilegală, banii cheltuiţi?!
Preotul Popescu confirmă faptul că lucrarea nu s-a recepţionat şi asta pe motiv că nu s-a finalizat, munca legată de “pictarea bisericii” fiind migăloasă. “Nu s-a terminat şi nu s-a recepţionat. Ştiţi se lucrează la centimetru.. acum nu se lucrează că e iarnă, o să reîncepem în primăvară”, spune preotul.
CiocadiaGJ_(26)Acesta este de părere că problema bisericii, apărută în unele reclamaţii la organele de anchetă, a fost adusă în discuţii de unii dintre aleşi, nemulţumiţi că primarul nu pune pe nimeni viceprimar. “Este o răfuială între consilieri pentru postul de viceprimar. Biserica a picat la mijloc. Eu nu m-am atins de banii din donaţii, iar ultima donaţie de la Primăria Bengeşti-Ciocadia, în valoare de 10.000 de lei, a fost virată direct în conturile magazinului Candela de la Târgu-Jiu”, a completat Popescu.

CiocadiaGJ_(32)Candelabre noi în locul celor vechi
Cu banii donaţi de autorităţi s-au achiziţionat, la cererea preotului, unele materiale necesare pentru lăcaşul de cult. Obiectele existau în biserică dar erau vechi. “S-au cumpărat, la cererea mea, nişte candelabre noi, noi aveam candelabre dar erau vechi, un suport pentru evanghelie şi alte materiale de cult necesare. Banii s-au dus direct în contul magazinului Candela, produsele au fost montate, sunt în biserică. Eu nu ştiam că aleşii locali nu au aprobat banii. Dacă mă gândesc bine nici nu era asta treaba mea..”, a completat popa Popescu.
În organismul de conducere local există însă discuţii legate de această donaţie, deoarece consilierii au fost informaţi abia în aceste zile de banii daţi de primărie Biseicii Ciocadia. Unii consilieri s-au revoltat pe motiv că nu li s-a comunicat despre donaţie şi nici nu li s-a cerut avizul, banii oferiţi fiind publici. Problema nu mai are rezolvare însă, banii fiind deja cheltuiţi în numele Domnului..
Anamaria Stoica

CiocadiaGJ_(56)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here