Lovitură financiară grea pentru sindicalistul Bădiţa, dată de Ciurel

262

La lichidarea din luna septembrie, dată ieri, membrilor Sindicatului Liber Cariera Lupoaia nu li s-a mai oprit pe ştat cotizaţia sindicală. Este pentru prima dată când se întâmplă asta, după ce administraţia CEO a revenit la sentimente mai bune şi a reluat procedura stopării banilor pentru sindicate, pe vechea metodă, după semnarea Contractului Colectiv de Muncă din primăvară. Semnalul dat astfel de Laurenţiu Ciurel pentru liderul sindicatului Nicolae Bădiţa este clar, arătând că ultimele negocieri încercate de sindicalist printr-o discuţie cu managerul CEO au eşuat lamentabil. Se ştie de altfel că Bădiţa a încercat să negocieze o trecere a sa, cu tot cu sindicat, către SMEO, în schimbul tranzacţiei acesta având însă pretenţia ca managerul companiei să schimbe directorii actuali de cele două unităţi miniere din Bazinul Motru. Nici liderul Sindicatului Liber Cariera Roşiuţa, Nelu Roşca, nu a scăpat de tăvălugul lui Ciurel trimis la Motru, acestuia i s-a înjumătăţit cotizaţia oprită de CEO din salariile membrilor săi.

Bădiţa, influenţat cu siguranţă şi de amicul său sindicalist, Nelu Roşca, vrea, din nou, să controleze directorii carierelor din Motru, aşa cum, de altfel, ambii lideri au făcut-o în ultimii ani. Din acest motiv, recent, Bădiţa a avut o întrevedere cu managerul CEO, încercând să-şi negocieze trecerea la SMEO, pe schimbarea conducerii celor două cariere de la Lupoaia şi Roşiuţa. Directorul Gheorghe Dobriţan de la UMC Lupoaia şi directorul Ion Paraschivu de la UMC Roşiuţa, nu sunt, se pare, agreaţi de cei doi lideri sindicali, care le-au plănuit destituirea, oferind, la schimb, administraţiei cele două sindicate. Mai exact, Bădiţa, secondat şi aprobat de la distanţă de Roşca, a vrut să pună cele două sindicate pe tava administraţiei, drept gaj şi pentru revenirea la fostele privilegii sindicale, care implicau conducerea de fapt, din umbră, a celor două unităţi miniere prin intermediul unor directori mascote.

SMEO poate şi fără Bădiţa
Planul lui Bădiţa nu a fost luat în serios de Ciurel, care deşi vrea creşterea SMEO, devenit sindicat majoritar, nu a acceptat “contractul” cu liderul de la Lupoaia. Mai mult, pentru a-i arăta lui Bădiţa cine conduce CEO, managerul i-a tăiat, de luna aceasta, liderului şi ţeava la banii sindicatului. Astfel, la lichidarea din septembrie, membrilor de sindicat ai lui Bădiţa nu li s-a mai oprit cotizaţiile pe ştat, aşa cum s-a întâmplat în ultimele luni.
Evident că “eroarea” l-a scos din pepeni pe Bădiţa care este angajatul sindicatului şi nu mai poate să-şi încaseze astfel salariul consistent de pe septembrie, din donaţia sindicală.
De altfel, faptul că Bădiţa este abonat la banii sindicatului pe care îl conduce s-a văzut chiar la Consiliul Federal Univers de la Predeal, la care liderul s-a dus, luna trecută, ca şi turist, dar pe banii organizaţiei sindicale care i-a plătit astfel acestuia, fără drept de a comenta, deplasarea, cazarea şi masa la Hotel Belvedere.

Bunoaica aplaudă, Ciurel reduce cotizaţia pentru Roşca
Contactat telefonic, liderul Sindicatului Solidaritatea 2013, Nicu Bunoaica, a confirmat neoprirea pe ştat a cotizaţiei pentru sindicatul lui Bădiţa, acesta chiar apreciind gestul managerului CEO de a-l pune la respect pe liderul sindical. “A fost o decizie mai mult decât înţeleaptă luată de directorul general, asta deoarece a trecut vremea când liderii de sindicat numeau directori şi conducea în spatele lor. Bădiţa nu a realizat nici acum că UMC Lupoaia are un director care îşi face treaba şi care nu-i mănâncă acestuia din palmă. Să nu uităm că din cauza lui Bădiţa şi a lui Roşca, adaosul la salariu nu s-a mai acordat, şi asta în urma lipsei de dialog promovat de către ambii. Fără să fiu răutăcios cred că ar trebui ca o măsură similară să se aplice şi la Roşiuţa, deoarece şi Roşca are aceleaşi apucături ca şi Bădiţa, fiind ofticat că nu mai poate conduce cariera aşa cum îşi doreşte”, a declarat Bunoaica.
De altfel, Roşca are şi el parte de urmări după negocierile lui Bădiţa, cotizaţia sa de 2% pentru cei peste 1200 de sindicalişti, care îi virau lunar la sindicat aproape 40.000 de lei a fost redusă la jumătate. Sindicaliştilor lui Bădiţa li s-au oprit, ieri, doar 1% din salariu drept cotă sindicală şi nu 2% cum a decis liderul de sindicat că ar trebui să i se vireze.

Bădiţa a pierdut aproape 30.000 de lei
La ultimul cotizator, afişat de CEO, Sindicatul Liber Cariera Roşiuţa avea 953 de membri la care li s-au oprit pe ştat 29.167 de lei. Banii pierduţi de Bădiţa pe septembrie se pot recupera dacă liderul sindical încasează cotizaţiile în cauză pe chitanţier, lucru destul de greoi.
Anamaria Stoica

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here