Liste de așteptare pentru analize și investigații

424

Conducerea Casei Județene de Asigurări de Sănătate (CJAS) Gorj confirmă că, la nivelul județului nostru, există liste de așteptare la majoritatea furnizorilor de servicii medicale paraclinice. Spre exemplu, la data de 29 februarie, la RMN erau 908 asigurați pe lista de așteptare.

Conform datelor solicitate de la furnizorii de servicii medicale paraclinice aflați în relație contractuală cu CJAS Gorj, la data de 29.02.2016 la majoritatea furnizorilor existau liste de așteptare, astfel: din 13 laboratoare de analize medicale de laborator și analize de histopatologie și citologie, zece au liste de așteptare; din 11 laboratoare de radiologie și imagistică medicală, zece au liste de așteptare. „O situație deosebită există la singurul furnizor de servicii medicale paraclinice – imagistică de înaltă performanță (RMN), în regim ambulatoriu, unde pe listele de așteptere se înregistrau la data de 29.02.2016 un număr de 908 asigurați”, confirmă Daniel Bondoc, președintele Casei Județene de Asigurări de Sănătate Gorj. Serviciile medicale de înaltă performanță (CT, RMN) se decontează numai pe baza de recomandare medicală asiguraților în urmă toarele condiții: a) urgențe medico-chirurgicale majore nominalizate în legislația în vigoare; b) afecțiuni în care au fost epuizate toate celelalte posibilități de explorare.
Pentru stabilirea diagnosticului pot fi recomandate servicii medicale de înaltă performanță: CT, RMN în următoarele situații: Explorări computer-tomograf (CT) – 1. politraumatisme cu afectare scheletală multiplă, cu dilacerare de părți moi și/sau afectare de organe interne; 2. monotraumatisme: cranio-cerebrale, coloană vertebrală, torace, abdomino-pelvine, fracturi cominutive și/sau deschise cu interesare de vase ale extremităților; 3. hemoragii interne (după stabilizarea funcțiilor vitale); 4. accidente cerebro-vasculare acute și afecțiuni ale aortei, în primele 24 – 72 de ore, cu justificare din punct de vedere medical; 5. insuficiență respiratorie acută prin suspiciune de embolie pulmonară; 6. urgențe abdomino-pelvine netraumatice (de ex. pancreatită acută, peritonită, ocluzie intestinală, ischemie mezenterică, anevrism aortic etc.); 7. meningo-encefalită acută; 8. stări comatoase.
Explorări prin rezonanță magnetică nucleară (RMN) se fac în următoarele situații: 1. traumatisme vertebro-medulare; 2. accidente vasculare cerebrale și afecțiuni ale aortei, în primele 24 – 72 de ore, cu justificare din punct de vedere medical, nevizualizate CT; 3. patologia oncologică indiferent de localizare; 4. necroză aseptică de cap femural; 5. urgențe în patologia demielizantă (nevrită optică; parapareze brusc instalate).
Astfel, serviciile medicale de înaltă performanță (CT, RMN ) se decontează numai în anumite condiții.
Cu toate acestea există multe cazuri în care medicii specialiști recomandă astfel de investigații, pe baza de bilet de trimitere folosit în sistemul asigurărilor de sănătate, fără a respecta prevederile legale, creând așteptări nerealiste din partea asiguraților, care în cele mai multe cazuri nu cunosc exact legislația specifică în vigoare.

3 CT și 1 RMN în Gorj
La nivelul județului Gorj, în regim ambulatoriu, există trei furnizori de servicii medicale de înaltă performanță (CT) și 1 furnizor de servicii medicale de înaltă performanță (RMN). Serviciile medicale de înaltă performanță (CT, RMN) se pot acorda nu numai în regim ambulatoriu, ci și pentru asigurații internați în spital. În acest sens, Spitalul Județean de Urgență Târgu-Jiu deține în dotare un computer tomograf și are încheiat un contract de furnizare de servicii medicale de înaltă performanță ( RMN) cu un furnizor privat.
Casa de Asigurări de Sănătate Gorj a făcut multiple demersuri către Casa Națională de Asigurări de Sănătate în vederea suplimentării bugetului alocat cu această destinație, demersuri care s-au soldat în cursul anului 2015 cu o creștere de 22% față de bugetul alocat inițial. La acest moment bugetul nu a fost alocat decât pentru primul trimestru, urmând ca în perioada imediat următoare să fie alocat pentru întreg anul 2016.
Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here