Lipsa vaccinării a condus spre cea mai gravă epidemie de rujeolă din Europa

1781

O gravă epidemie de rujeolă se propagă în Europa,  la ora actuală, după cum relatează Le Figaro. În primele șase luni ale anului 2018, peste 41.000 de copii și adulți au contractat această boală virală, iar 37 au decedat, anunță biroul european al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS). Motivele de îngrijorare sunt justificate: este cel mai mare număr de cazuri din ultimii 10 ani. Numărul total de cazuri confirmate cu rujeolă în România raportate până la data de 9 august 2018 este 14.924, din care 59 de decese.

În anul 2017, aproximativ 24.000 de persoane au fost infectate cu virusul rujeolei, pe când în 2016 abia au fost înregistrate 5.300 de cazuri. Aceste date sugerează că epidemia de rujeolă este în creștere alarmantă. Cauza: reducerea dramatică a acoperirii vaccinale. Cu peste 23.000 de cazuri de rujeolă, Ucraina este țara cea mai afectată, cu o epidemie de mare amploare. Urmează apoi:  Serbia, Rusia, Italia, Georgia, Grecia și România, precizează articolul din cotidianul francez.

Rujeola, cunoscută şi sub denumirea de pojar, este o boală respiratorie severă, foarte contagioasă şi, uneori, mortală. Persoana infectată cu virusul rujeolic este contagioasă încă din perioada de incubaţie, atunci când aceasta nici nu ştie că s-a îmbolnăvit şi nu prezintă nici un simptom; bolnavul este contagios şi aproximativ patru zile după erupţia cutanată specifică bolii. Specialiștii spun că pe timpul verii numărul cazurilor este posibil să fie mai mic, pentru că școlile, liceele, grădinițele și creșele sunt închise, fiind vacanță. Aproape 15.000 de cazuri au fost confirmate, la nivelul țării noastre, până la ora actuală.

Cum recunoaştem rujeola şi cum o tratăm?
Rujeola apare între 8 – 21 de zile de la expunerea la virus. În primele 3 – 5 zile de la debutul bolii, persoana prezintă simptome asemănătoare unei răceli: febră foarte mare, secreţii nazale, ochi înroşiţi, dureri în gât, tuse, creştere în volum a ganglionilor latero-cervicali, oboseală, lipsa poftei de mâncare. Ulterior, apare o erupţie pe mucoasa bucală sub forma unor puncte roşii cu un centru mic de culoare gri, denumită şi semnul Koplik. Erupţia în zona bucală dispare în aproximativ 18 ore şi în locul ei apare erupţia tipică de rujeolă, mai întâi la nivelul feţei şi în spatele urechilor, apoi pe întreg corpul. În perioada de erupţie, bolnavul prezintă febră şi senzaţie de mâncărime la nivelul întregului corp. Complicaţiile rujeolei sunt frecvente şi grave. Astfel, unul din patru copii ajunge la spital din cauza gravităţii bolii, unul din o mie de cazuri prezintă inflamaţia creierului; o persoană bolnavă poate infecta nouă din zece persoane aflate în anturajul ei. Riscul este major pentru copiii mai mici de nouă luni care nu pot fi vaccinaţi și care, dacă se îmbolnăvesc, pot degenera în forme grave ale afecţiunii. În cazurile în care nu apar complicaţii, rujeola este tratată prin repaus la pat şi îngrijire la domiciliu.

Se pot folosi medicamente care scad febra, precum ibuprofenul sau paracetamol.

Vaccinarea, esențială pentru combaterea rujeolei
Pentru a lupta eficient contra propagării virusului rujeolic și chiar pentru a-l elimina, este necesar ca minimum 95% din populația născută după 1980 să primească ambele doze de vaccin. Vaccinul ROR (anti rujeolă, oreion, rubeolă) este inclus în schema națională a vaccinurilor obligatorii și se administrează în două doze, prima la vârsta de 1 an, iar a doua la 5 ani.
Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here