Liderii de sindicat din CEO, nervoși și scârbiți – Parlamentarii se joacă, din nou, cu o lege importantă

2221

* Liderii de sindicat din CE Oltenia au bătut drumul degeaba până la București
* Deputații din Comisia de Muncă au amânat dezbaterea pe proiectul de lege care vizează condițiile speciale și pensionarea mai devreme cu 13 ani a oamenilor care au muncit o viață în cariere și termocentrale

Un lung șir de parlamentari din Camera Deputaților a inițiat proiectul de lege – PL-x 618/2022 care completează legea 197/2021 ce prevede ieșirea la pensie la 52 de ani a salariaților din minerit și energie care au lucrat în producție.

Ieri, delegații ale federațiilor Energetica, Univers si FNME, au mers la București pentru a participa la ședinta Comisiei de muncă din Camera Deputaților unde se dezbătea avizarea Plx 618/2022.
Numai că, deputații au amânat dezbaterea până pe 14 martie, la o zi după termenul (13 martie) în care Înalta Curte de Casației și Justiție va decide cu privire la aplicarea Legii nr.197/2021 de reducere cu 13 ani a vârstei de pensionare în minerit și energie.
,,Chiar sunt încântați ca lumea să fie nervoasă sau scârbită… E a 700-a amânare, tergiversare. Sunt 3 ani de speranțe și luptă, timp în care acești hoți nenorociți au devalizat, furat, distrus.. s-au îmbogățit pe ei, neamurile și toate amantele”, a scris vicepreședintele Sindicatului Termo Energia Craiova II, Florin Cimpoieru, referindu-se la parlamentarii PSD și PNL.
Federația Energetica a fost reprezentată de liderii Pieței Prefecturii, Manu Tomescu, Constantin Mitrescu, Vasile Tivig, și de cei de la Craiova și Ișalnița, Nicușor Văduva, Cristian Vasile dar și de liderii termocentralei Turceni. Este vorba despre cei care au protestat pentru legea condițiilor speciale și a reducerii vârstei de pensionare, în minerit și energie, la 52 de ani.

Plx 618/2022 este o completare adusă legii 197/2021:
,,Legea nr.197/2021 este cea care implementează CONDIȚIILE DE MUNCĂ ale salariaților din subunitățile de producție ale C.E.Oltenia, prin articolul 30, litera (i), din Legea nr.263/2010 (Legea „mamă”).
– Atât legea 74/2022 cât și nou proiect, Plx 618/2023, nu sunt decât niște adăugări/precizări ulterioare, aduse legii 197/2021, inițiative legislative venite în urma presiunii publice făcute de cei care au PROTESTAT și au luptat cu adevărat timp de peste 2 ANI pentru recunoașterea prin lege a condițiilor de muncă în care își desfășoară activitățile salariații din subunitățile de producție ale C.E.Oltenia!”, a scris Manu Tomescu, în urmă cu câteva zile pe pagina sa publică.
Vicepreședintele Sindicatului Termo Energia Craiova II, Florin Cimpoieru a declarat, ieri, că avizul așteptat ,,este ultimul necesar înainte de a se intra la votul final în Camera Deputaților”.
M.C.H.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here