Legile nescrise ale muntelui – (I)

415

3Judeţul Gorj deţine un potenţial turistic de excepţie reprezentat printre altele de un cadru natural pitoresc ce cuprinde zona colinară, dealurile submontane precum şi masivele muntoase ce fac parte din grupa Carpaţilor Meridionali.

Existenţa în aceste locuri a unor roci rezistente, cum ar fi granitele ori şisturile cristaline împreună cu altele mai puţin rezistente (rocile calcaroase) a creat o multitudine de forme şi fenomene naturale dintre care cele mai spectaculoase sunt cheile, văile şi culoarele formate în stâncă.

O parte din acestea, unele sunt obiective de interes turistic judeţean, iar altele, printr-o serie de superlative ce le deţin de importanţă naţională.

Oferte turistice de excepţie

Astfel iubitorii turismului şi nu numai, pot alege unul sau mai multe dintre cele peste 35 trasee montane principale ori de acces, 4 zone speologice unde pot vizita şi de ce nu, explora (dacă deţin echipamentul şi cunoştinţele necesare), o multitudine de peşteri şi avene, ori pot parcurge chei sau canioane de o frumuseţe răpitoare, nu mai puţin de 3 perimetre de alpinism şi escaladă pe trasee omologate, zone amenajate pentru zborul cu parapanta sau deltaplanul, trasee de mountain bike ori 4×4 şi nu în ultimul rând, 2 trasee de coborâri pe ape repezi (rafting), dintre care unul aflat pe Defileul Jiului, cotat printre cele mai dificile la nivel naţional.

4De asemenea, la nivelul judeţului, este rulat cu succes programul Romania Gorj Aventura ce are ca scop principal prezentarea ofertei turistice gorjene precum şi iniţierea în practicarea unor activităţi de tip aventura sub supravegherea monitorilor atestaţi special pentru acest fel de activităţi.

Cadru speo-montan adecvat

Perimetrul munților Vâlcan are în componență 10 trasee turistice pedestre principale şi unul de creastă, două zone de interes agroturistic şi etnofolcloric precum și o zonă de alpinism omologată (Cheile Sohodolului) cu trasee de alpinism și escaladă de toate gradele de dificultate. Pe aceste locuri s-a desfășurat cu câțiva ani în urmă chiar și o etapă a Campionatului Național de Alpinism si Escaladă, concurenții fiind plăcut impresionați de cadrul natural de excepţie precum şi de multitudinea de trasee puse la dispoziţie de organizatori. Perimetrul Cerna-Godeanu este compus din 8 trasee montane principale şi 3 trasee de creastă. Mai are în componentă 2 zone de interes ecoturistic (Padeș-Valea Mare și Cerna Sat-Izvoarele Cernei).

2Masivul Parâng are în compunere 10 trasee principale şi unul de creastă, 4 zone de interes agro si ecoturistic (Lainici, Rânca, Baia de Fier și Polovragi), două zone de alpinism (Cheile Galbenului și Oltețului) precum și o zonă amenajată cu toate dotările necesare pentru ski și săniuș (Rânca). Pentru cei interesați, Gorjul mai dispune de un număr de-a dreptul impresionant de peșteri și avene care se afla grupate în mai multe perimetre speologice (Polovragi, Baia de Fier, Cheile Sohodolului, Șușița Verde și Șușița Seacă, Cloșani și Motru Sec).

Superlative la nivel național

O bună parte dintre cele peste 2 000 de cavități conțin forme și fenomene carstice ce impresionează ochiul, județul nostru deținând la acest capitol două recorduri naționale (cel mai adînc puț subteran și cea mai înaltă stalagmită) superlative aflate în două cavități din Pleșa Sohodolului precum și fenomene foarte rare chiar la nivelul carstului european (câmpurile de lapiezuri, depozitele de terra-rossa) și nu în ultimul rând, Inelul de Piatră al Sohodolului, pe unde se presupune că a curs râul Sohohol în urmă cu multe milioane de ani.

Eco şi agroturism

Tot pe aceste locuri s-au format prin modelarea reliefului carstic platformele de eroziune Gornoviţa, Borăscu şi Râul Şes ce au favorizat de-a lungul vremii dezvoltarea comunităţilor umane. Fie că sunt amplasate în zonele submontane ori montane, astăzi aceste comunităţi îşi pot trăi o nouă viaţă prin dezvoltarea fără precedent a turismului precum şi promovarea obiectivelor de interes local. Pe partea sudică a perimetrului montan – gorjean au fost create condiţii favorabile dezvoltării turismului şi agroturismului, cea mai ecologică formă de turism atât în sezonul estival cât şi în cel hivernal. (va urma)

Mugurel Petrescu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here