Laternenfest – Zeci de Felinare au luminat curtea Școlii Gimnaziale Alexandru Ștefulescu din Târgu-Jiu

991

Vineri, 8 noiembrie 2019, iubitorii de limba germană de la Școala Gimnazială ,,Alexandru Ștefulescu” au sărbătorit pe Sfântul Martin. Data de 11 noiembrie reprezintă pentru poporul german momentul în care lumea catolică începe o perioadă de patruzeci de zile de post, Postul Crăciunului.
Deoarece după această dată consumul de carne este interzis, ziua Sfântului Martin reprezintă momentul în care, tradițional, se gătesc preparate din carne de rață și gâscă.
Tradiția spune că cine nu consumă carne de rață sau gâscă în această zi, va traversa toată perioada iernii flămând. Totodată, este momentul când activitățile agricole iau sfârșit, iar natura se pregătește de hibernare.
Conform tradiției, gospodinele pregătesc mese bogate din care nu trebuie să lipsească preparate din carne, lapte și ouă, iar copiii organizează o paradă a felinarelor. Sărbătorindu-l pe Sfântul Martin, elevii de la clasa a VI-a D, coordonați și sprijiniți de doamnele profesoare Monica Ștefănoiu și Mihaela Petcuță, au plănuit o astfel de paradă – Laternenfest.
Deoarece elevii implicați în această activitate didactică au ca limbă de studiu limba germană, evenimentul Laternenfest a avut ca scop cunoașterea unui aspect al tradițiilor germane, demonstrarea cunoștințelor de limbă germană, dezvoltarea spiritului de inițiativă menite să amintească și să perpetueze această minunată sărbătoare a zilei Sfântului Martin.
Coordonatoarea proiectului, doamna profesoară de limba germană, Monica Ștefănoiu, a familiarizat elevii cu termeni specifici Sfântului Martin și, respectiv, legendei acestuia.
Într-o atmosferă de sărbătoare și bucurie, elevii au intonat o serie de cântece în limba germană, au confecționat felinare din hârtie inscripționate cu mesaje în limba germană, etalându-le apoi în maniera unei parade, făcând posibil, astfel, să demonstreze măiestria și priceperea lor sub privirile curioase ale celorlalți colegi mai mici, sperând în puterea exemplului.
În contextul unui concurs la nivel de clasă, cele mai frumoase felinare au fost premiate, stârnind astfel mai mult interesul participanților.
Bucuria copiilor a fost consființită de acordarea recompenselor, când copiilor le-au fost înmânate diplome și împărțite dulciuri.
Prof. Monica Ștefănoiu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here