Lăcaşuri de cult din Târgu-Jiu

1154

Picture 012Am trecut deunăzi pe lângă biserica cu hramul „Toţi Sfinţii” şi „Înălţarea Domnului” de la Paralela 45, ctitorie a vrednicului şi de neuitat preot Constantin Runcanu, octogenarul admirabil care binecuvântează încă unele manifestări culturale de suflet ce au loc la Biblioteca Judeţeană „Christian Tell”, din Târgu-Jiu.
Sub trei mitropoliţi
Nu despre acestea vom scrie aici, ci despre frumoasa biserică pentru care s-a ostenit din plin, sub trei mitropoliţi, vrednicul nostru concitadin. Începută sub regretatul Mitropolit-cărturar dr. Nestor Vornicescu, ctitoria a fost sfinţită de Mitropolitul Teofan, care păstoreşte acum peste Mitropolia Moldovei, după care, conform cutumei şi voii lui Dumnezeu, va coborî în scaunul Patriarhal.

Slujbă înălţătoare, în prezenţa primarului Florin Cârciumaru
Parcă mai ieri, într-un decembrie foarte friguros, participam la sfinţirea lăcaşului, a cărui stilistică arhitecturală unică intră în armonie cu urbanistica locului, de faţă fiind autorităţile judeţene şi, desigur, atotprezentul primar Florin Cârciumaru. Precum şi generoşii sponsori pomeniţi în euharisticele liturghii.
Ce slujbă înălţătoare! Ce zi memorabilă! Ce cântări minunate susţinute de Corala „Măiastra”, condusă de distinsa prof. Mihaela Sanda Popescu! Şi pe deasupra – câtă lume! Un cartier întreg, fericit că îşi are biserica sa! Şi câţi oameni poposiţi la eveniment, de pretutindeni!
Oază de verdeaţă în mijlocul vremelnicelor încercări
De atunci, e drept, am trecut mai rar pe la această biserică, iar deunăzi am rămas surprins de cât de frumos crescuseră sălciile pletoase sădite cu ani în urmă, de o parte şi alta a scării de la intrarea în biserică. De departe, te izbeşte această imagine de armonie, de linişte şi echilibru profund, mistic. Nimic nu poate fi mai frumos pentru o biserică decât de a fi străjuită şi înconjurată de sălcii plângătoare, de a fi o oază cu multă verdeaţă în mijlocul vremelnicelor încercări! Drept care ne închinăm frumos în faţa a toate ce se leagă aici, pe pământ, la vrednica de laudă şi de mare cinstire Casă a Domnului!

Zenovie CÂRLUGEA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here