La Rovinari şi Târgu-Cărbuneşti – Personal suficient la cabinetele şcolare

320
sc.gen.g.uscatescuOraşele Târgu-Cărbuneşti şi Rovinari se află printre puţinele localităţi unde mai funcţionează, la capacitate, cabinete medical şcolare. La Rovinari, în ciuda investiţiilor, elevii apelează cu precădere şi la ajutorul de urgenţă de la spitalul din apropiere, însă la Cărbuneşti relaţia elevi-asistenţi şcolari, este una cultivată între directorii unităţilor şcolare şi personalul cabinetului medical.

În oraşul Târgu-Cărbuneşti singurul cabinet medical care funcţionează este înfiinţat de mai mulţi ani, şi îţi desfăşoară activitatea în incinta şcolii Generale ”George Uscătescu”. Acolo lucrează un medic specialist şi trei asistente. ”Avem un personal calificat care se ocupă cu succes de problemele de sănătate ale elevilor de la şcoala generală, dar şi a celor de la Colegiul Naţional Tudor Arghezi. În cadrul ambelor unităţi învaţă aproape 1.200 de elevi”, a declarat Mihai Mazilu, edilul oraşului. Orarul acestui cabinet este 8:00-16:00, iar conform spuselor edilului, unitatea este dotată cu tot ce este necesar, neducând lipsă de medicamente. Comunicarea între autorităţile locale, conducerea şcolilor şi medicii cabinetului este una extraordinară, pe primul loc punându-se sănătatea elevilor. ”Sunt strict şi asta deoarece fac adesea controale şi mereu cer personalului de la cabinet să urmărească medicamentele şi materialul sanitar aflat în stoc pentru a nu se depăşi termenul de valabilitate. Cele care au ieşit din garanţie se casează şi vin altele noi, cumpărate din bani de la bugetul local”, a mai spus Mazilu.
”Copilul să plece acasă sănătos”
Pe această premisă merge edilul de Cărbuneşti, şi cere astfel personalului cabinetului medical şcolar şi profesorului de serviciu din ziua respectivă mult profesionalism: ”Nu trebuie să uităm nici de rolul profesorului de serviciu, care răspunde dacă vreunui copil mai zburdalnic i se întâmplă ceva. Copilul trebuie să se întoarcă acasă de la şcoală la fel de sănătos cum a plecat”. Acesta a mai spus că modul cum, în urmă cu câteva luni, personalul medical de la cabinetul din incinta Şcolii ”George Uscătescu” a acţionat, în cazul prevenirii gripei porcine dar şi la apariţia câtorva cazuri de hepatită A, a fost unul de apreciat. ”E normal să previi. De aceea, am decis ca şcolile să fie dezinfectate şi să se ia toate măsurile legale în eventualitatea apariţiei vreunui caz de AH1N1. Obligaţia morală a mea dar şi a profesorilor şi a tuturor celor care se ocupă de elevi, este să aibă grijă de noua generaţie”, a completat primarul oraşului Târgu-Cărbuneşti.
Comunicare deficitară la Rovinari
Şi la Rovinari, funcţionează un cabinet medical pentru elevi în cadrul internatului de la Grupul Şcolar Industrial. Cei care stau la dispoziţia elevilor pentru acordarea primului-ajutor sunt un medic şi o asistentă, ambii cu normă întreagă. Orarul de lucru al celor doi este de la orele 8:00-16:00, pe toată durata cât elevii frecventează cursurile. Din păcate, deoarece Spitalul Orăşenesc este aproape, elevii apelează mai des la personalul medical de acolo decât la cabinetul Şcolar. ”De obicei, la început de an şcolar, elevii merg la cabinetul medical doar pentru a-şi face simple controale. Astfel, copiii nu solicită prea mult acordarea de ajutor medical”, a declarat directorul unităţii de învăţământ, Nicolae Năgară. La GSI Rovinari învăţă aproximativ 1.000 de elevi.
Cabinetul a fost reamenajat din banii autorităţii locale, în urmă cu câteva luni, dotările cu mobilier nou existând. Din păcate, poate şi lipsa comunicării este un factor care îndepărtează elevii de cabinetul şcolar, unii dintre ei neştiind nici măcar de existenţa acestuia. ”Medicul vine mai rar, însă, din câte ştiu, asistenta este acolo permanent în timpul orarului de lucru. Nu pot spune că avem o colaborare prea bună, rare fiind cazurile când personalul medical vine să ne solicite ceva”, a mai spus Năgară.
Izabella Molnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here