La muncă în Spania, numai cu permis de muncă

196

ajofmVeşti proaste pentru gorjenii care se gândesc să plece la muncă în Spania. Nu vor putea face acest lucru în lipsa unui permis de muncă, care la rândul său poate fi eliberat numai în baza unui contract de muncă.

Potrivit unui comunicat de presă emis de Ministerul spaniol al Muncii şi Imigraţiei, cetăţenii români vor avea nevoie de un permis de muncă pentru a lucra în ţara iberică. Propunerea ca perioada de tranziţie în ceea ce priveşte accesul românilor pe piaţa muncii din Spania urmează să fie prezentată astăzi în Consiliul de Miniştrii de către ministrul spaniol al muncii şi imigraţiei. Dacă propunerea va fi aprobată, va fi mult mai greu pentru cetăţenii români să-şi găsească un loc de muncă în Spania. Concret, românii care vor dori să vină în Spania să muncească vor fi nevoiţi să ceară o autorizaţie, ce poate fi eliberată pe baza unui contract de muncă. Măsura nu se va aplica însă românilor care sunt deja activi pe piaţa muncii.

Majoritatea gorjenilor vor să lucreze în Spania

Potrivit reprezentanţilor Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Gorj, majoritatea şomerilor gorjeni doreau să lucreze în Spania, în principal datorită facilităţii criteriilor de angajare: „Majoritatea gorjenilor vor să lucreze în Spania. Nu se cere să cunoşti o limbă străină, nici să fi specializat în domeniul agricol. Se mai cerea o adeverinţă de lucrător agricol dar în ultima perioadă le era suficient să precizeze în CV că au mai lucrat în acest domeniu”, a spus Ana Maria Niculescu, purtătorul de cuvânt al AJOFM Gorj. De la începutul acestui an, peste 100 de şomeri gorjeni şi-au găsit un loc de muncă în Spania, dintre care mai mult de 80 de persoane în luna februarie. În momentul de faţă, la nivelul judeţului Gorj, nu sunt disponibile locuri de muncă în Spania. Gorjenii care doresc totuşi să-şi găsească un loc de muncă peste hotare pot alege între Austria şi Danemarca, ţări care au totuşi criterii mai aspre. Dacă pentru a te angaja în Austria este nevoie să cunoşti limba germană, cei care doresc să-şi găsească un loc de muncă într-o fermă din Danemarca, trebuie să fie absolvenţi ai unei instituţii de învăţământ cu profil agricol.

Roxana Lupu

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here