La Gorj, secţii speciale luate cu asalt

466

sectSecţiile speciale din judeţul nostru au fost solicitate de aproximativ 9000 de persoane. Conform datelor prezentate de către Biroul Electoral Judeţean Gorj,

pentru primul tur de scrutin privind alegerea preşedintelui României, ieri după amiază, până la orele 16.00 îşi exprimaseră dreptul de vot pe baza declaraţiei pe proprie răspundere, 8.869 de persoane. Cetăţenii aflaţi în tranzit prin judeţul Gorj dar şi cei care au preferat să se retragă la ţară, în zilele de week-end, nu s-au arătat a fi la fel de interesaţi de exprimarea opţiunii prin vot în ceea ce priveşte referendumul. Astfel, doar 8.436 şi-au exprimat părerea despre referendum la secţiile suplimentare.

Coadă electorală la secţia specială din Gara Târgu-Jiu
sectie votare gara specialaÎncă de la primele ore ale dimineţii la secţia specială nr. 56 din municipiul Târgu-Jiu organizată în incinta Gării CFR s-a înregistrat un aflux mare de votanţi. Până la închiderea urnelor, aici au fost înregistrate pe listă aproximativ 500 de persoane. Preşedinta secţiei, Tudora Vâlcu a declarat că nu au fost sesizate incidente care să aducă suspiciuni de turism electoral, votând oameni din toată ţara. Comparativ cu celelalte două secţii speciale organizate în municipiul Târgu-Jiu, secţia nr. 56 a fost cea mai solicitată. Majoritatea celor care au votat aici au fost persoane cu domiciliul în alte judeţe ale ţării, ori aflate în tranzit. Aici s-a înregistrat şi cazul unui cetăţean care domicilia în Canada, acesta votând cu paşaportul.
Cu gândul la buzunar
Cetăţenii care au căutat secţia specială din Gara Târgu-Jiu nu aveau domiciliul în judeţul Gorj, erau departe de casă, se aflau în vizită la rude sau aşteptau unul din trenurile care urmau să sosească în staţia CFR. ,,Am domiciliul în judeţul Dolj dar lucrez aici. Dacă mergeam acasă să votez mă costa foarte mult deplasarea aşa că am ales să votez în secţia specială”, a declarat unul dintre cetăţenii care şi-au exercitat dreptul de vot la secţia din gara municipiului. ,,Suntem la copii de o săptămână. Locuim în judeţul Vâlcea. Ne-am interesat unde putem vota şi ne-a fost indicată secţia specială din gară”, au declarat şi doi pensionari, soţ şi soţie care aşteptau şi ei la uşa secţiei de votare să intre înăuntru. ,,Sunt din Adjud, în tranzit prin Gorj. Aştept trenul să plec la Bucureşti”, a declarat o altă femeie după ce a băgat buletinele în urne.
Fără incidente
În secţia specială din Gara municipiului s-au înregistrat până la orele 11.00 ale dimineţii cel mai mare număr de votanţi, comparativ cu celelalte două secţii speciale din municipiu. Cel mai mic număr de votanţi au fost la secţia specială din căminul studenţesc Debarcader, unde votaseră până la acea oră mai puţin de 30 de persoane. În niciuna dintre cele trei secţii speciale din municipiu nu s-au înregistrat incidente legate de desfăşurarea procesului electoral.
Camerele funcţionale în Târgu-Jiu
Deşi în Gorj s-au înregistrat incidente legate de înregistrarea procesului electoral la Stoina şi Tismana, în municipiul Târgu-Jiu camerele web din secţiile speciale au funcţionat la parametrii normali. ,,Nu am avut nici un fel de probleme în secţia specială de la gară”, a declarat informaticiana care supraveghea calculatorul aflat în secţia din staţia CFR.
La Turceni, secţia specială solicitată de sute de persoane
În oraşul Turceni, foarte mare prezenţa la secţia specială nr. 121. Aici, ieri, până la orele 17.00, şi-au exercitat dreptul de vot un număr de 415 de cetăţeni. Foarte mulţi dintre cei care s-au prezentat la secţia de aici au fost persoane cu domiciliul în alte localităţi, dar şi din judeţe din Nordul Moldovei.
„Ponderea cea mai mare a votanţilor este din Târgu-Jiu, urmată de comuna învecinată Borăscu, apoi oraşul Motru, au venit şi din Craiova, Mehedinţi, dar şi din Vaslui, Neamţ chiar şi din judeţul Brăila” a declarat, Mucioiu Mariana, preşedinta secţiei de votare nr.121.
În schimb, la secţia nr. 115, tot din Turceni, dar nemonitorizată cu camere de luat vederi, s-au prezentat la vot, până la aceeaşi oră un sfert din numărul alegătorilor care figurau pe liste.
sectie speciala comuna RuncuLa Runcu, au funcţionat două secţii speciale
Într-o altă localitate gorjeană, mai precis în comuna Runcu, au fost funcţionat în data de 22 noiembrie, două secţii de votare speciale. La acestea, s-au prezentat la vot aproximativ 200 de persoane, până la orele 17.00, mai mult de trei sferturi din persoanele care şi-au exprimat opţiunea politică prin vot fiind din Târgu-Jiu.
În comuna gorjeană Arcani, situaţie similară. La secţia de votare specială de aici, se prezentaseră la urne, până la orele prânzului peste 100 de persoane, în condiţiile în care, la cealaltă secţie se prezentaseră la urne doar un sfert din numărul alegătorilor aflaţi pe liste.
Oana PALOŞ, Anamaria STOICA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here