La Gorj – Programul de depistare gratuită a cancerului de col uterin, tot inactiv

326

Până la această oră, programul de screening gratuit pentru depistarea cancerului de col uterin nu a fost demarat în judeţul nostru. Deocamdată, potrivit reprezentanţilor Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Gorj, programul de screening este în stadiul de acreditare. Totuşi, se apare că până la sfârşitul acestui an, gorjencele se vor putea bucura de testare gratuită.

Gorjencele vor avea posibilitatea de a-şi face, fără bani, testul Babeş-Papanicolau, pentru depistarea cancerului de col uterin. Acest lucru este posibil datorită unui program naţional de screening gratuit, care se va derula pe o perioadă de cinci ani, la nivel naţional. Reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Gorj spun că, la ora actuală, în judeţul nostru încă se pregăteşte demararea programului. “Spitalele trebuie să-şi depună dosarele de acreditare la Craiova. La ora actuală, la nivelul judeţului nostru suntem în perioada de acreditare. Sperăm să demarăm programul cât mai repede”, a mărturisit Elena Sfârlează, director adjunct al Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Gorj.Scopul programului de testare gratuită este de a preveni şi a combate cancerul de col uterin. “Screeningul pentru depistarea precoce activă a cancerului de col uterin constă în testarea prin metoda frotiului cervical Babeş-Papanicolau a populaţiei feminine. Pot fi incluse în program persoanele de sex feminin în vârstă de peste 25 de ani, indiferent de calitatea de asigurat a acestora, care nu au un diagnostic confirmat de cancer de col uterin, asimptomatice sau fără antecedente sugestive pentru patologia de cancer de col uterin. Testarea în cadrul subprogramului se va opri la femeile care au împlinit vârsta de 64 de ani, numai dacă acestea au ultimele 3 frotiuri cervicale Babeş-Papanicolau normale”, explică Elena Piţian, purtător de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Gorj.

Obiectivele programului de screening
Obiectivul principal al programului de screening gratuit este reducerea incidenţei formelor invazive ale cancerului de col uterin şi mortalităţii datorate acestora. Cât priveşte obiectivele specifice, “acestea sunt următoarele: a) depistarea cancerului de col uterin în stadii precoce; b) îndrumarea pacientelor cu leziuni precursoare sau incipiente către servicii medicale specializate de diagnostic şi tratament; c) creşterea gradului de informare a populaţiei pentru utilizarea serviciilor de screening ca metodă de depistare precoce a cancerului de col uterin la persoane asimptomatice”, menţionează purtătorul de cuvânt al DSP Gorj. Medicii gorjeni speră ca femeile să aibă deschidere faţă de acest program şi să solicite efectuarea testului Babeş-Papanicolau. Trebuie menţionat faptul că în acest program nu pot fi incluse femeile care prezintă absenţă congenitală a colului uterin sau histerectomie totală pentru afecţiuni benigne şi femeile cărora li s-a stabilit diagnosticul de cancer de col uterin sau alte forme de cancer genital.
Minodora Sucea
 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here