La dezordinea zilei – Asomarea răspunderii pe legi

312
Creiere încinse, gura mare şi muşchii încordaţi, aşa arată politica românească şi cei care o prea gătesc, indiferenţi parcă la momentul zero în care pare că a ajuns ţara. Mai agitaţi decât ei sunt greerii noaptea şi cetăţenii pentru care limba ce o vorbesc cei de pe insulele parlamentului, guvernului şi partidelor politice a devenit de neînţeles.

La intern – Ţinutul Secuiesc îşi face drapel, stemă şi imn, se ţin de poante seci adică, la externe, ministrul Cristian Diaconescu, a decis să-şi anuleze vizita ca urmare a raportului Guvernului olandez privind justiţia din România, Ministrul Apărării este chemat la audieri în Parlament, miercurea viitoare, doamna Udrea se ceartă cu Comisia care se ceartă cu doamna Udrea, unii lideri PSD vor să iasă de la guvernare, iar alţii se opun, asistam la disoluţia puterilor democraţiei şi a instituţiilor statului, în opinia unora. Nu e cazul să avem şi o criză politică în timpul crizei economice!, este de părere Mircea Geoană spunând că a făcut către partenerii de guvernare un apel la calm şi responsabilitate – „se rezolvă cu creier, nu cu muşchi”, neauzind îndemnul probabil, ori faptul că nu le era adresat procurorii DIICOT intră în grevă, nici măcar moneda naţională nu se simte bine, cursul de referinţă urcase la 4,2372 lei/euro, românii privesc înainte cu mânie cam atât le rămâne de făcut după cum pare să spună un recent raport al Agenţiei Moody’s: România se află într-o recesiune profundă, din care nu va ieşi până în 2010 şi, cu toate că este improbabil ca statul să revină la ratele ridicate de creştere economică dinainte de criză pe termen apropiat, perspectivele pe termen lung rămân pozitive. Halal, parcă ne-am mai liniştit, nu?! Unde mai punem că, în curând, nu se specifică episodul, vom avea la îndemână legea unică de salarizare, legile educaţiei şi restructurarea agenţiilor – capul de pod pentru activitatea executivului.
Pe zi ce trece frontul se apropie tot mai mult, de fapt greşesc, se depărtează de teritoriul pentru care se luptă, nici nu mai e vorba de front, de linia în care două combatante îşi măsoară bicepşii sau îşi aruncă în cap, unul la altul bolovani. Nu poate fi vorba de vreo intifadă africană, la noi aceasta este mai evoluată şi practicată doar de cercurile înalte ale palatelor asediate de haos, stil balcanic este mai clocotitor mai de tarabă, o piaţă a intereselor şi a negocierilor fără de capăt. Aşadar frontul este o piaţă nimeni nu dă nimic dar cere totul – asta da politică. O formă incipientă de anarhie, cumva? Nicidecum, guvernul lucrează, cu răspundere asumată sau fără, dovadă faptul că România, este pe locul 4 în UE în funcţie de ritmul de scădere economică în al doilea trimestru, deci nu este chiar aşa de rău, mai sunt alte capre ale vecinilor care ne inspiră încredere. Forul legislativ, chiar dacă are în lăuntru indivizi care habar nu au ce legi urmează să rezolve, este în plină fierbere şi anchete, şi peste toate don’Preşedinte se dă la Rusia cerând picior de egalitate. Speriat de perspectivă Preşedintele în exerciţiu al R.Moldova, Vladimir Voronin, a demisionat din funcţie. Doamne, da mult i-a mai luat? Deci se poate şi aşa!
Gheorghe MUNTEANU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here