La Bălănești, Județul Gorj, a debutat turneul de prezentare a filmului documentar „Tudor, eroul din Vladimir”

1357

Debutul turneului de prezentare a filmului documentar „TUDOR, EROUL DIN VLADIMIR – Bicentenarul Revoluției de Renaștere Națională condusă de Tudor Vladimirescu (1821 – 2021)” a avut loc miercuri, 12 mai 2021, în Comuna Bălănești, Județul Gorj.

Datorită unui parteneriat încheiat între Primăria Comunei Bălănești, Județul Gorj, și Direcția Județeană pentru Cultură Gorj, Asociația „Doruleț” de România și Asociația Națională Cultul Eroilor „Regina Maria” – Filiala Gorj „Tudor Vladimirescu”, în sala de festivități a Primăriei Bălănești, a avut loc debutul turneului de prezentare a unui film documentar despre Tudor Vladimirescu, realizat de un grup inimos de gorjeni, astfel: Director film – ing. Sandu Iscrulescu, imagine și montaj video – ing. Paul Mălăianu, Narator – eleva Ioana Elena Stana, lectură – prof. Pompiliu Ciolacu, Voce Tudor – jurist Florian Văideianu, grafică – prof. Grigore Haidău, foto – Ion Țîrlea, costume – Camelia Stana, traducerea – prof. Camelia Cocioabă, realizator – Dorin Brozbă și producător – B.D. Media. Filmul durează 42 de minute și este o adevărată lecție de istorie.
La invitația domnului primar Ovidiu Pungan au răspuns prezent doamna Alina Chiricescu, reprezentanta Direcției Județene Pentru Cultură Gorj, o mică delegație de la Muzeul Județean Gorj ,,Alexandru Ștefulescu”, în frunte cu prof. Albinel Firescu, un grup de câteva persoane de la Primăria Scoarța, dar și o mică delegație de la A.N.C.E. „R.M.” Gorj, formată din: ing. Dorin Brozbă, prof. Grigore Haidău, prof. Adela-Iana Dumitru, dir. Viorica Ionescu, ing. Vasile Ionescu și lt. col. (rtr.) Gigi Bușe. Domnul prof. Valentin Chepeneag, moderatorul acestui eveniment, a prezentat scopul adunării noastre și echipa de realizatori a filmului documentar, care, rând pe rând, au spus cum au reușit să participe la filmări și ce rol au avut la realizarea acestuia.
„Iată, de câteva luni de zile, cu toate necazurile provocate de pandemie, am intrat cu încredere și în anul 2021, ceea ce înseamnă și Anul ,,Tudor Vladimirescu”, dedicat marelui comandant gorjean al pandurilor, care, în urmă cu exact două veacuri, în 1821, a reușit să uimească marile curți imperiale prin felul său unic de a iniția Revoluția de Renaștere Națională a Țării Românești.
Mi-ar face mare plăcere să cred că, atât la nivel local, în Gorj, dar și prin alte părți ale țării, manifestările prilejuite de comemorarea împlinirii a două sute de ani de la acea revoltă a oamenilor simpli să aibă un rol important în conștientizarea generațiilor actuale de români despre ideea că cinstirea marilor înaintași, cum este și Tudor Vladimirescu, înseamnă, în primul rând, respect pentru dumnealor, iar mai apoi respect pentru țară și pentru viitorul urmașilor de mâine și de poimâine. «Poporul care nu-și cunoaște istoria este la fel ca un copil ce nu-și cunoaște părinții… » spunea odinioară celebrul Nicolae Iorga. Să nu-l dezamăgim pe marele cărturar, iar gorjenii să fie primii la tot ceea ce a însemnat și înseamnă Tudor Vladimirescu pentru istorie și pentru neam!”, este mesajul transmis de către domnul Dorin Brozbă – realizatorul filmului. Referitor la film, domnul Brozbă ne-a mărturisit că: „Este un documentar ce vine întâmpinarea iubitorilor de adevăr și de istorie, cu prilejul bicentenarului Revoluției de Renaștere Națională pornită de Tudor Vladimirescu, un gorjean simplu și curajos, care, atunci, la început de an 1821, în plină dominație a Imperiului Otoman, laolaltă cu pandurii săi, dar și cu o bună parte din oamenii năpăstuiți, și-au dorit ca Țara Românească să devină liberă, prosperă și independentă. Deși acea mișcare condusă de Tudor Vladimirescu a fost înfrântă până la urmă de forța imensă a oștirii turcești, efectele sale imediate nu s-au lăsat așteptate. Revoluția de la 1848, Mica Unire din 1859, Independența din 1877, precum și Marea Unire din 1918 își au originile din acea răzvrătire a anului 1821, responsabilă de marile transformări istorice petrecute în existența poporului român. Filmul nostru, intitulat sugestiv «Tudor, eroul din Vladimir», realizat de o mână de gorjeni inimoși, este un fel de rezumat al celor întâmplate în urmă cu două veacuri, pe înțelesul tuturor, cu imagini și mărturii realizate chiar pe locurile unde a trăit, a muncit și a luptat bravul Tudor Vladimirescu, devenit de mult, pentru totdeauna, o personalitate de mare importanță a României.”
Domnul ing. Sandu Iscrulescu ne-a informat că acest film va fi prezentat, pe data de 29 iunie 2021, la Stuttgart, apoi la Heidelberg și Mannheim, în Germania.
Domnul prof. Grigore Haidău, realizatorul unor desene grafice cu Tudor Vladimirescu, dar și a unei povestiri despre pandurii din aceste locuri, inclusă în volumul „Îndepărtate vremuri”, a prezentat câteva fragmente din această frumoasă povestire.
În încheiere, domnul primar Ovidiu Pungan, a mulțumit celor din sală că au acceptat invitația sa și este onorat de această prezență, dar și de faptul că debutul turneului de prezentare a filmului începe cu această pitorească localitate gorjeană și urează vizionare plăcută. Și într-adevăr, așa a fost. Filmul este bine realizat, bazat pe documente scrise sau povestite, cu imagini și mărturii realizate chiar pe locurile unde a trăit, a muncit și a luptat bravul Tudor Vladimirescu. Merită vizionat.
La final, am făcut o fotografie de grup, ca amintire, ne-am luat rămas bun de la gazde și am plecat mulțumiți la casele noastre, să putem povesti copiilor și nepoților despre viteazul pandur, Tudor Vladimirescu, „domn fără coroană” – cum îi spune istoricul Gheorghe Nichifor.
Lt. col. (r.) Gheorghe BUȘE, A.N.C.E. „R.M.” Gorj

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here