Judecătorii i-au dat prima veste bună lui Antonie, procurorii nu sunt de acord

432

Fostul director al Diviziei Miniere, Daniel Antonie, este ținut în suspans de judecători. După ce instanța la care a ajuns noul dosar de abuz în serviciu a dispus, pe 26 iulie, revocarea măsurii controlului judiciar luată faţă de acesta pe 12 iulie, procurorii DNA au contestat decizia. Verdictul va fi stabilit de magistrații de la Curtea de Apel Craiova, care nu au anunțat deocamdată termenul la care vor analiza contestația. Dacă acțiunea DNA va fi respinsă, bărbatul va scăpa și de obligația de a nu exercita profesia de director al Diviziei Miniere din cadrul Complexului Energetic Oltenia. ”Solicităm judecătorului de cameră preliminară menţinerea măsurii controlului judiciar faţă de inculpatul Antonie Daniel, director al Sucursalei Divizia Minieră din cadrul SC CEO SA, pe o durată de 60 de zile, până pe data de 09 septembrie 2016 inclusiv, temeiurile care au justificat luarea acestei măsuri subzistând în continuare, aceasta fiind necesară pentru înlăturarea unei stări de pericol pentru ordinea publică şi implicit pentru asigurarea bunei desfăşurări a procesului penal”, au precizat procurorii, în rechizitoriu. Daniel Antonie a fost trimis în judecată pentru șapte infracțiuni de abuz în serviciu, în formă continuată. Mai multe bunuri ale sale se află în prezent sub sechestru, printre care un autoturism și un teren în comuna Ionești.
Alături de acesta au fost deferite Justiției alte trei persoane, printre care și Vasile Ghimiș, director la Direcția Economică a Sucursalei ”Divizia Minieră” din cadrul CEO, suspectat de abuz în serviciu în formă continuată. Acesta ocupă în prezent funcția de contabil-șef în cadrul unității. Ceilalți doi sunt administratori ai firmelor de la care au fost cumpărate trusele sanitare și furtunurile pentru stingerea incendiilor, aceștia fiind acuzați de complicitate.
”La data de 15 decembrie 2015 a fost întocmit procesul –verbal de sesizare din oficiu, în care s-a reținut că, în perioada octombrie 2013-mai 2015, la Complexul Energetic Oltenia SA – Sucursala Divizia Minieră, au fost achiziționate, cu încălcarea dispozițiilor legale în domeniul achizițiilor publice și la prețuri supraevaluate, truse medicale de prim ajutor și furtunuri de pompieri de la SC (…) SRL și SC TFR TEMINVEST SRL. Astfel, deși valoarea totală a investițiilor depășea pragul minim prevăzut de OUG 34/2006 pentru organizarea unei proceduri competitive de achiziție, din dispoziția directorului general al SDM, Antonie Daniel, achiziția a fost fracționată prin divizarea acesteia către unitățile miniere de carieră Peșteana, Pinoasa, Rovinari și Jilț Nord. Trusele medicale și furtunurile de pompieri au fost achiziționate de la cele două societăți mai sus menționate la prețuri supraevaluate, de 830 lei, respectiv 850 lei, fără TVA, în condițiile în care oferta de piață pentru astfel de produse era de aproximativ 150 lei. Astfel, bugetul CEO SA a fost prejudiciat cu suma de aproximativ 400.000 lei”, se mai precizează în rechizitoriu.

DNA: ”Au depus oferte în numele altor societăți”
Anchetatorii mai susțin că, pentru a nu atrage suspiciuni, administratorii celor două firme ar fi depus oferte dezavantajoase în numele altor societăți. ”Au depus oferte în numele altor societăți, fără consimțământul administratorilor acestora sau în numele unor societăți administrate de rude sau prieteni apropiați, dezavantajoase față de ofertele firmei câștigătoare. Prin această conduită infracțională, profitând și de faptul că la nivelul unităților miniere din subordine era necesară achiziționarea de truse medicale și furtunuri pentru pompieri, inculpații Antonie Daniel și Ghimiș Vasile au prejudiciat bugetul Sucursalei Divizia Minieră din cadrul SC CEO SA, concomitent cu obținerea unui folos necuvenit în același cuantum pentru societățile controlate de cei doi oameni de afaceri. SC CEO SA a comunicat că se va constitui parte civilă în procesul penal”, au mai declarat procurorii DNA. La primul termen, judecătorul de caz, de la Tribunalul Gorj, va stabili dacă se impune măsura sechestrului în acest caz. ”Nu sunt vinovat!”, aceasta a fost singura declarație dată de Daniel Antonie, pe holurile Tribunalului Gorj.

Temelie: ” Unde e vina mea? ”
Florin Temelie, administratorul societății TFR TEMINVEST SRL, trimis în judecată, alături de Daniel Antonie, pentru complicitate la abuz în serviciu, a declarat pentru Gorjeanul că nu înțelege motivul pentru care a fost deferit Justiției. ”M-am dus la CEO, am depus oferta, a fost acceptată, am dus marfa. Asta a fost tot! A fost cu încredințare directă. Interesul meu a fost să obțin acel contract, eu am stabilit niște prețuri. Unde e vina mea? Acelea au fost prețurile firmei mele. Nu înțeleg unde s-a greșit și ce anume este ilegal? Am oferit furtunurile pentru pompieri. Nu doar la CEO. Nu am avut nicio reclamație vreodată. Nu este vorba despre suprapreț. Firma mea a avut contracte și cu alte societăți. Nu știu nici măcar ce acuzație mi se aduce, pentru ce infracțiune am fost trimis în judecată. Eu nu am mai fost niciodată la DNA. Pe mine clar m-a afectat, mai ales când voi merge să închei alte contracte, pentru că voi fi asociat cu acest dosar. Pe domnul Antonie l-am văzut o singură dată în viața mea, pe hol, când mi-a sunat telefonul și mi-a făcut observație că aveam ca sonerie imnul Craiovei. Nu am avut treabă niciodată cu acesta!”, a declarat Florin Temelie, pentru Gorjeanul. În aceeași cauză, inculpat este și cumnatul său. ”Este soțul surorii mele de 15 ani. Era șoferul meu. Nu văd ce legătura are în acest dosar”, a spus Florin Temelie.
Daniel Antonie mai este judecat și în dosarul supranumit ”Bani pentru Medințu”, tot pentru abuz în serviciu, alături de Laurențiu Ciobotărică, fostul manager al Complexului Energetic Oltenia și Dorina Jianu, șefa de la Legislație și Guvernanță Corporativă, suspectată de complicitate. Cei trei sunt acuzați că i-ar fi acordat, prin hotărâre de Directorat, 128.100 de lei lui Aurel Medințu, pentru a demisiona din funcția de director al Diviziei Energetice.
Loredana Fîciu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here