Judecătorii din Gorj, note mai bune decât procurorii la examenul de capacitate

495
Peste 2.800 de absolventi ai facultatilor de Drept s-au prezentat, simbata, la prima etapa a examenului de admitere la Institutul National de Magistratura, presedintele Consiliul Superior al Magistaturii (CSM), Dan Lupascu, afirmind ca "cifra record" a candidatilor indica increderea in justitie.

Institutul Naţional al Magistraturii a afişat notele obţinute de  candidaţi la probele scrise din cadrul examenului de capacitate al magistraţilor stagiari. Toţi cei trei judecători stagiari din Gorj, care au participat la acest examen, au reuşit să obţină note bune la probele scrise. Note mai puţin bune au obţinut procurorii stagiari din Gorj care au susţinut aceleaşi probe. Candidaţii mai trebuie să treacă acum şi de probele orale din cadrul examenului.

Examenul de capacitate al magistraţilor stagiari constă în verificarea cunoştinţelor teoretice şi practice, prin probe scrise şi orale. Probele scrise s-au desfăşurat pe parcursul zilelor de 3 şi 4 octombrie şi au constat în lucrări cu subiecte distincte, pentru judecători şi procuri, inclusiv soluţionarea unei speţe şi redactarea de lucrări cu caracter practic, în funcţie de specificul activităţii candidaţilor.
Candidaţii au susţinut probe scrise la patru materii: drept civil, drept procesual civil, drept penal şi drept procesual penal. Din Gorj, la acest examen au fost admişi să participe cinci magistraţi stagiari, trei judecători şi doi procurori. Aceştia sunt: Căprărin Andreea, de la Judecătoria Novaci, Cojocaru Elena-Andra, de la Judecătoria Târgu-Cărbuneşti, Puchiu Simona-Elena, de la Judecătoria Târgu-Jiu, Cazan Dumitru Claudiu, de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Târgu-Cărbuneşti, şi Dăianu Alexandru-Mădălin, de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Novaci. Căprărin Andreea, de la Judecătoria Novaci, a obţinut nota 8,47 la drept civil, 7,90 la drept procesual civil, 7,70 la drept penal şi 8,35 la drept procesual penal. Cojocaru Elena-Andra, de la Judecătoria Târgu-Cărbuneşti, a obţinut nota 8,15 la drept civil, 9,80 la drept procesual civil, 8,50 la drept penal şi 7,45 la drept procesual penal. Puchiu Simona-Elena, de la Judecătoria Târgu-Jiu, a obţinut nota 9,27 la drept civil, 9,75 la drept procesual civil, 9,70 la drept penal şi nota 8,60 la drept procesual penal.
Nu la fel de bine s-au descurcat şi procurorii stagiari. Astfel, Cazan Dumitru Claudiu, de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Târgu-Cărbuneşti, a obţinut nota 5,50 la drept civil, 9,57 la drept procesual civil, 4,27 la drept penal şi 2,50 la drept procesual penal. Dăianu Alexandru-Mădălin, de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Novaci, a obţinut 4,40 la drept civil, 9,95 la drept procesual civil, 5,62 la drept penal şi 7,35 la drept procesual penal.

Urmează probele orale
Candidaţii se pregătesc acum de probele orale din cadrul examenului. Acestea se vor desfăşura în perioada 24 octombrie – 4 noiembrie 2015, la următoarele materii: fundamentele constituţionale ale statului de drept, instituţiile de bază (din: dreptul civil, dreptul procesual civil, dreptul penal şi dreptul procesual penal), organizarea judiciară şi Codul deontologic al judecătorilor şi procurorilor. Ca şi în cazul probelor scrise, pe durata desfăşurării probelor orale este permisă consultarea legislaţiei relevante aprobate de Consiliul Superior al Magistraturii. Nu se acceptă în timpul examenului ediţii comentate sau adnotate ale legislaţiei menţionate. De asemenea, nu sunt acceptate exemplare ale acesteia cu menţiuni proprii pe margini.

Obligaţi să repete examenul dacă sunt respinşi
Judecătorii şi procurorii stagiari sunt obligaţi să se prezinte la examenul de capacitate după încheierea perioadei de stagiu de un an. În cazul în care sunt respinşi la examenul de capacitate, aceştia sunt obligaţi să se prezinte la următorul examen. Lipsa nejustificată de la examenul de capacitate sau respingerea candidatului la două sesiuni atrag pierderea calităţii de judecător sau procuror stagiar. În această situaţie, persoana respectivă este obligată să restituie bursa de auditor în justiţie şi cheltuielile de şcolarizare. Judecătorii şi procurorii stagiari care, din motive justificate, nu s-au prezentat la examenul de capacitate poate susţine acest examen dacă de la încheierea stagiului şi până la data fixată pentru examen nu au trecut mai mult de 2 ani. După trecerea termenului de 2 ani sunt însă obligaţi să efectueze din nou stagiul.
Roxana Lupu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here