Iulia Vână anunţă prezenţa premierului Ponta la Târgu-Jiu pentru Calea Eroilor

889

La sfârşitul acestei săptămâni, Primăria Municipiului Târgu-Jiu organizează o serie de evenimente, cu ocazia aniversării a 75 de ani de la inaugurarea Ansamblului Monumental „Calea Eroilor”. Deschiderea oficială a evenimentului va avea loc sâmbătă şi se va bucura şi de prezenţa premierului Victor Ponta.

Anul acesta, în data de 27 octombrie, se împlinesc 75 de ani de la inaugurarea Ansamblului Monumental „Calea Eroilor”, ridicat de Constantin Brâncuşi la Târgu-Jiu. Monumentul este închinat eroilor neamului, căzuţi în Luptele de la Podul Jiului, în bătălia din data de 14 octombrie 1916, când bătrâni, copii şi femei au ţinut pe loc trupele germane care vroiau să ocupe oraşul. „Ne aflăm în săptămâna la finalele căreia la Târgu-Jiu celebrăm o foarte mare sărbătoare, a târgujienilor, a gorjenilor şi a tuturor românilor de aici şi de pretutindeni, pentru că, ştim cu toţii, Brâncuşi este un brand naţional. În acest sfârşit de săptămână se aniversează 75 de ani de la inaugurarea ansamblului monumental „Calea Eroilor” şi, cu acest prilej, vom avea organizată o serie de manifestări la care sperăm că vor participa în număr foarte mare târgujieni, gorjeni şi, de ce nu, români veniţi din alte părţi ale ţării. Şi-a confirmat prezenţa premierul României, domnul Victor Ponta, care va participa la deschiderea oficială a evenimentului în data de 26 octombrie, la ora 10”, a menţionat Iulia Vână, viceprimarul municipiului Târgu-Jiu.

Program amplu de manifestări
Adina Andriţoiu, directorul Centrului Municipal de Cultură „Constantin Brâncuşi” a detaliat programul manifestărilor ce se vor derula pe parcursul a trei zile. Vineri după-amiaza se va vernisa o expoziţie de pictură şi sculptură, la Galeriile Municipale de Artă, după care va fi dezvelit bustul Arethiei Tătărăscu în parcul Muzeului Judeţean. Sâmbătă dimineaţa, la 9:30, pe Aleea Celebrităţilor din Târgu-Jiu va fi dezvelită o stea Arethia Tătărăscu, iar la ora 10:00 va avea loc deschiderea oficială a evenimentului, la care va participa premierul Victor Ponta, seara va avea loc un concert susţinut de grupul Distinto – cinema „Sergiu Nicolaescu”; în deschidere, va dansa grupul de elevi antrenat de d-na prof. Minodora Marina. Începând cu ora 19, iubitorii de cultură vor putea urmări un spectacol pe scena Teatrului Dramatic „Elvira Godeanu”. Un moment deosebit de important are loc duminică începând cu ora 12. Este vorba despre o procesiune pe Calea Eroilor – o rememorare a procesiunii care s-a desfăşurat pe 27 octombrie 1938, la inaugurarea Ansamblului Monumental „Calea Eroilor”. „Întâlnirea va avea loc la Masa Tăcerii; se va face prezentarea importanţei istorice a luptelor de la Podul Jiului, urmată de o procesiune religioasă şi militară între Masa Tăcerii şi Coloana fără Sfârşit, cu participarea comunităţii locale în costume de epocă pe traseul Căii Eroilor; va fi oficiată o slujbă pentru eroi la Biserica Sfinţii Apostoli şi, în final, se vor depune coroane de flori la mormântul eroului Ioan Popilian – Cimitirul Municipal”, a menţionat Adina Andriţoiu.
Manifestarea este finanţată din mai multe surse: bugetul Centrului Brâncuşi: 25.000 lei; bugetul Ministerului Culturii: 20.000 lei (pentru tipărituri); proiect „Investim în viitorul tău!” al Autorităţii Naţionale pentru Turism, finanţat în cadrul POR (servicii închiriere sală conferinţă, servicii catering, materiale şi obiecte promoţionale).

După 75 de ani…
Ansamblul monumental a fost realizat pe parcursul anilor 1937-1938, la comanda Ligii Femeilor Gorjene, condusă de Arethia Tătărăscu. Inaugurarea acestuia a avut loc în data de 27 octombrie 1938. În ansamblul de la Tg-Jiu, genialul sculptor din Hobița Gorjului a pus întreaga sa concepţie artistică, filosofică şi religioasă, dobândită pe parcursul zecilor de ani de căutare a absolutului în artă. Deşi timp de peste cinci decenii a lucrat și creat în atelierul său parizian din Impasse Ronsin nr. 11, Constantin Brâncuşi a ţinut să ridice o operă monumentală la Tg-Jiu, care porneşte de pe malul Jiului şi se întinde de la vest la est, pe o distanţă de 1,4 km, unind Masa Tăcerii, Poarta Sărutului, Biserica Sf. Apostoli, Coloana fără Sfârşit, sub denumirea unanim recunoscută de „Calea Eroilor”.
Minodara Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here