ISU Gorj a început testarea sistemului ,,RO ALERT”! Motivul pentru care primarul din Tismana nu a primit mesajul

1628

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Gorj a început testarea sistemului ,,RO ALERT”. Mai mulţi oameni care s-au aflat, ieri, pe raza orașului Tismana au primit un mesaj pe telefonul mobil. ,,Joi a început seria testărilor sistemului RO-ALERT! În județul Gorj am început cu localitatea Tismana. Dacă locuiești în Tismana sau ai fost în trecere prin această localitate, în jurul orei 10.50, trebuia să primești pe telefon mesajul: «TEST! Acesta este un mesaj pentru testarea sistemului RO-ALERT. Nu se impune aplicarea măsurilor de autoprotecție». Dacă nu ai primit mesajul trebuie să accesezi https://ro-alert.ro/configurare/pentru configurarea telefonului tău. Vineri, în județul Gorj, urmează testarea sistemului RO-ALERT în localitățile Padeș, Godinești și Tismana”, au precizat reprezentanții ISU Gorj. Primarul orașului Tismana, Marian Slivilescu, a declarat că nu a primit acest mesaj, pentru că nu și-a configurat telefonul. ,,Eu nu am primit mesajul. Din primărie au primit doi salariați, din ceea ce știu până acum. Eu nu l-am setat, dar au încercat colegi de aici, de la primărie, să-l seteze și tot nu au primit. Nu am făcut această intervenție de configurare. Dacă nu au fost configurate telefoanele și nu au fost setate, nu au primit. Lucrul acesta nu ni s-a transmis, iar în adresele pe care le-am primit, noi nu am găsit procedura prin care să facem așa ceva. Nu scrie niciunde în hârtiile pe care le-am primit că trebuia să facem acele setări. Eu nu citesc pe Facebook. Noi avem chiar acum în instituție un ofițer de la ISU, de la Centrul Motru, care lucrează cu salariatul nostru responsabil de întocmirea documentațiilor și ne punem și noi la curent și vedem cum putem să procedăm ca să nu se mai întâmple ce s-a întâmplat astăzi”, a declarat Marian Slivilescu, pentru Gorjeanul. Acesta susține că trebuie să fie găsită o soluție, astfel încât telefonul să fie configurat automat și pe telefoanele fabricate înainte de 2018. ,,Atunci care e utilitatea RO Alert-ului, dacă nea Vasile, care e la fân acum are în preajmă un urs. Hai să dăm exemplul acesta. Nea Vasile stă să-și seteze telefonul, nu are săracul, el răspunde la telefon dacă îl suni. Altfel nu se uită pe el. Că vine ursul. Cred că ar trebui simplificată chestiunea aceasta. Un sistem să sune automat, să te înștiințeze, ca un mesaj. Nu să mai și setezi. Eu cred că este importantă această aplicație. E bine ca oamenii să fie înștiințați. E foarte utilă. Dar ar mai fi de lucru”, a mai declarat Marian Slivilescu. Reprezentanții ISU Gorj au precizat că au fost informate toate primăriile, pe e-mail, despre modul în care funcționează sistemul ,,RO ALERT”!.
Pentru a beneficia de acest serviciu, utilizatorii de telefonie mobilă trebuie să-şi configureze terminalele în funcţie de operatorul la care sunt abonaţi şi de tipul telefonului mobil.
,,Pentru perioada 18-28.07.2019, atât la nivelul județului Gorj, cât și la nivel național, va avea loc o nouă rundă de testări ale Sistemului RO-ALERT. Mesajele către populația din județul Gorj se vor transmite după următorul calendar:
* 18.07.2019 – în intervalul orar 10.00-12.00 – Tismana
* 19.07.2019 – în intervalul orar 10.00-12.00 – Padeș, Godinești, Tismana
* 20.07.2019 – în intervalul orar 10.00-12.00 – Drăguțești, Bălești, Dănești, Telești, Câlnic, Fărcășești, Urdari, Plopșoru, Aninoasa, Săulești, Bărbătești, Jupânești, Târgu-Cărbunești, Vladimir, Hurezani, Licurici, Scoarța, Rovinari, Bâlteni, Țicleni.
* 21.07.2019 – în intervalul orar 09.00-12.00 – se va alege o zonă a hărții județului Gorj sub foma unui patrulater rezultat prin unirea punctelor de intersecție a 3 localități, astfel:
-Rovinari, Fărcășești, Bâlteni,
-Hurezani, Căpreni, Stejari,
-Jupânești, Târgu-Cărbunești, Licurici
* 24.07.2019 – în intervalul orar 09.00-12.00 – toate Unitățile Administrativ Teritoriale care se învecinează cu localităţi din alte judeţe, inclusiv cele de la graniţă
* 25.07.2019 – în intervalul orar 09.00-12.00 – toate Unitățile Administrativ Teritoriale de pe raza judeţului Gorj
* 26.07.2019 – în intervalul orar 09.00-12.00 – toate Unitățile Administrativ Teritoriale de pe raza judeţului Gorj
* 28.07.2019 – în intervalul orar 09.00-12.00 – toate Unitățile Administrativ Teritoriale de pe raza judeţului Gorj
Activitatea are scopul de a examina funcționarea sistemului, prin transmiterea unor mesaje de test către telefoanele mobile aflate în raza celulelor de telefonie mobilă din anumite zone. Telefoanele configurate pentru recepția mesajelor RO-ALERT și care se vor afla în aria de acoperire a celulelor din zonele selectate pentru testare vor recepționa următorul mesaj <<TEST! Acesta este un mesaj pentru testarea sistemului RO-ALERT. Nu se impune aplicarea măsurilor de autoprotecție>>. Modurile de afișare și sunetele de avertizare sunt diferite în funcție de modelele telefoanelor mobile. Pentru a primi mesajele transmise de IGSU și structurile sale teritoriale, recomandăm cetățenilor să se asigure că pe terminalele mobile sunt realizate setările corespunzătoare. Informațiile privind configurarea telefoanelor, în funcție de model și de operatorul de telefonie mobilă, sunt puse la dispoziția publicului pe portalul www.ro-alert.ro și pe site-urile operatorilor publici de rețele de comunicații mobile. Asigurăm opinia publică asupra necesității și utilității derulării acestor activități de testare a sistemului. Din momentul operaționalizării Sistemului RO-ALERT, septembrie 2018, până în prezent, au fost transmise peste 400 de mesaje de avertizare a populației, în situații reale. Fenomene meteorologice periculoase prognozate, inundații sau viituri, degajări mari de fum în urma incendiilor sau prezența unor animale sălbatice periculoase în zone locuite (urși), toate aceste situații au impus avertizarea cetățenilor din zonele vizate, în timp real, prin Sistemul RO-ALERT. Astfel, populația a fost informată de existența pericolului imediat și a putut adopta măsurile de autoprotecție”, se precizează într-un comunicat al ISU Gorj.

Ce este Sistemul RO-ALERT?
Sistemul RO-ALERT permite difuzarea mesajelor de tip Cell Broadcast destinate avertizării şi alarmării populaţiei în situaţii de urgenţă, pentru adoptarea comportamentului necesar autoprotecţiei în caz de urgenţă majoră. ,,Operatorul Sistemului RO-ALERT are la dispoziție o hartă digitală pe care poate selecta/desena zona în care trebuie difuzat mesajul de avertizare. Celulele rețelelor de comunicații mobile ale furnizorilor de servicii de comunicații mobile din zonele selectate vor difuza mesajul de avertizare tuturor telefoanelor mobile compatibile și configurate corespunzător care se află în acele zone”, se mai precizează în comunicatul de presă.

Când se transmit mesaje RO-ALERT?
Mesajele sunt difuzate doar în situații majore de urgență, în zonele afectate. Sistemul RO-ALERT este folosit în situații majore în care viața și sănătatea cetățenilor sunt puse în pericol, cum ar fi fenomene meteo extreme, inundații amenințătoare, atac terorist sau alte situații care amenință grav comunitățile.

Ce tipuri de telefoane recepționează mesajele RO-ALERT?
Mesajele RO-ALERT pot fi recepționate pe întreg teritoriul României acolo unde există semnal GSM 2G/3G/4G. Nu contează dacă aveți servicii de tip abonament sau prepay și nu se percep costuri sau taxe pentru recepționarea mesajelor RO-ALERT. În situația în care telefonul nu este pornit sau nu are semnal, nu pot fi primite alerte. Nu este nevoie să aveți telefoane de tip ,,smartphone” pentru a recepționa mesajele de tip RO-ALERT. Toate informaţiile sunt puse la dispoziţie pe portalul www.ro-alert.ro.
L.F.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here