Ion Onoriu, instrumentist, dirijor, lider rrom postdecembrist, 1937 – 1998

1855

Ion Onoriu (1937-1998) a fost unul dintre cei mai mari acordeonişti rromi, care interpretau muzică românească şi muzică lăutărească rromă. De asemenea, a fost şi şeful unui taraf al său. El se se trăgea din satul Fântânele, din judeţul Dâmboviţa, unde s-a născut pe 8 martie 1937.
La 27 de ani, în 1964, se căsătoreşte cu cântăreaţa rromă Gabi Luncă, când ea avea 26 de ani (el fusese mai înainte căsătorit şi a avut trei băieţi). Din ansamblul său făcea parte, alături de soţia sa, şi cel mai mare ţambalist rrom, Toni Iordache, care a decedat în anul 1988.
Gabi Luncă a fost foarte fericită cu bărbatul său, dar nu avea copii. La 32 de ani, ea s-a rugat foarte tare la Dumnezeu şi l-a rugat să-i dea copii şi va fi apoi cu mare credinţă în El. Când Dumnezeu i l-a dat pe primul dintre cei patru copii ai săi (Emanuel, care a făcut Facultatea de Teologie Penticostală, Estera, Sara şi Rebeca), a devenit foarte credincioasă. Trebuie să menţionăm că, din anul 1992, nu mai cântă muzică lăutărească, ci numai muzică religioasă.
El, Ion Onoriu, a susţinut multe spectacole, turnee şi a făcut zeci de înregistrări de discuri (la Electrecord şi la Radio). Actorul Horia Şerbănescu, care s-a deplasat de multe ori cu el în turnee, a spus că Ion Onoriu „a fost şi va rămâne regele acordeonului”.
Ion Onoriu nu a fost doar instrumentist, dar şi unul dintre primii politicieni rromi, care au activat imediat după Revoluţia română din decembrie 1989. În anul 1990, el a fost președintele Societăţii Rromilor din Bucureşti, iar în anul 1992 această organizaţie se transformă în Partida Romilor (Din decizia luată de Ion Onoriu, Gheorghe Răducanu şi Gheorghe Ivan).
Vasile Ionescu îşi aduce aminte: „În aceeaşi perioadă, când a venit delegaţia sinţilor din Germania, am dus-o la Restaurantul „Dunărea” din Bucureşti, unde cânta Panseluţa Feraru. Programul a decurs normal (dansuri, cântece interpretate de orchestră ş.a.), dar, când a venit vremea să cânte Panseluţa, aceasta, năpădită de emoţie, a cerut scuze de la spectatori, spunând că ea nu poate să cânte înaintea celei mai bune cântăreţe, Gabi Luncă. Doamna Gabi şi domnul Ion Onoriu, care nu mai cântau din voce sau la instrument (din cauze religioase) au venit pe scena rezervată orchestrei şi au dat un adevărat spectacol în onoarea Panseluţei, spre satisfacţia întregii săli, care foarte repede a devenit aproape neîncăpătoare, plină de oameni. S-a strâns o sumă imensă de bani, o adevărată avere, toţi aruncând cu bani spre orchestră”.
Pe 28 ianuarie l998, Ion Onoriu a murit. După moartea sa, revista „Asul de treflă” a scris articolul „Ne-a părăsit maestrul Ion Onoriu”, apărut în numărul 64/1998, p. 1]. Şi soţia sa, Gabi Luncă, a scris o carte, denumită Povestea vieţii noastre (Gabi Luncă şi Ion Onoriu, Povestea vieţii noastre, Medgidia: Succeed Publishing, 2010, 295 p.).
Prof. Teodor VOICU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here