Investițiile de pe Jiu, la mâna CCR

2118

Curtea Constituţională a României urmează să discute în 4 mai sesizarea USR în legătură cu legea care permite construcţia de hidrocentrale mici în ariile protejate.
„Este vorba de distrugerea iremediabilă a unor arii protejate pentru un beneficiu economic infim. E ca şi cum ţi-ai tăia o mână şi ai arunca-o din balon ca să mai scapi de balast. Băgăm râul Jiu în conducte, distrugând un întreg ecosistem, pentru a creşte producţia de energie cu 0,4%. Distrugem ariile naturale protejate pentru un câştig iluzoriu. Asta în vreme ce investitorii vor să extindă parcurile eoliene, iar statul român nu se grăbeşte pentru a îmbunătăţi cadrul legal”, anunța USR.
PSD arată că, prin contestația depusă la CCR, USR „blochează practic orice creștere a capacității României de a produce energie ieftină și curată, care să conducă la scăderea facturilor pentru populație și economie”.
Acele hidrocentrale deja există în ariile protejate, unele dintre ele fiind construite în proporție de peste 90%. Prin urmare, blocarea finalizării lor nu rezolvă cu nimic situația din acele zone, mai spun social-democrații.
Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat, pe 23 martie, proiectul care prevede că obiectivele de investiţii pentru realizarea de amenajări hidroenergetice în curs de execuţie cu procent de realizare mai mare de 60% sunt considerate proiecte de interes public major şi de siguranţă şi securitate naţională şi urmează să fie puse în funcţiune până la data de 31 decembrie 2025.
Investiţia din Defileul Jiului a început în 2003, cu trei ani înainte ca zona să fie inclusă pe ariilor protejate din România şi al Siturilor Natura 2000. Proiectul, care vizează construirea unui baraj pe râul Jiu, a unei microhidrocentrale la Livezeni şi a două centrale hidroelectrice la Dumitra şi Bumbeşti, a fost oprit în 2017, printr-o decizie definitivă a justiţiei, după ce mai multe organizaţii de mediu au reclamat faptul că lucrările sunt realizate în Parcul Naţional Defileul Jiului, sit Natura 2000.
După oprirea investiţiei, construcţiile de pe râul Jiu au intrat în conservare.
I.I.

1 COMENTARIU

  1. Am mai spus si repet ca daca este nevoie v-om demara actiunea de a strange semnaturi de la toti locuitorii din zona ca este o mare tampenie sa blocam o investitie foarte buna . Va intreb, daca am pe cine, cand ,,narojii” de romani au sapat in anii 1960 cu tarnacopul in stancile de piatra ca sa faca acel drum pe defileu pe care ,, marile valori” ale puterii de azi nici nu pot sa-l intretina, au distrus fauna? Sigur nu. .

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here