Inspectorii DSVCA Gorj avertizează cumpărătorii

364

4Inspectorii de la Direcţia Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Gorj roagă gorjenii sa fie atenţi la ce cumpără. Pentru a preveni apariţia toxiinfecţiilor alimentare şi a oricăror altor probleme de igienă şi siguranţă alimentară, autorităţile competente sunt pregătite prin programe şi măsuri, personal şi logistică pentru a gestiona eficient situaţiile cu risc pentru sănătatea consumatorului. Cu atât mai mult cu cât sezonul canicular s-a instalat de câteva zile.

Inspectorii de la Direcţia Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Gorj, atrag atenţia oamenilor, cu privire la atenţia cu care aceştia îşi achiziţionează un produs alimentar, mai ales acum că s-a instalat căldura. Deoarece din neatenţie pot ajunge la spital cu diferite afecţiuni. Transportul şi expunerea chiar pentru scurt timp la temperaturi de peste 30°C a cărnii, laptelui şi a altor produse lactate sau a unor produse deja gătite care nu beneficiază de o răcire rapidă, determină înmulţirea rapidă a unor germeni producători de toxine, uneori rezistente la tratamentul termic aplicat ulterior produsului. Alteori toxinele se produc în aparatul digestiv al consumatorului, direct proporţional cu numărul de germeni ingeraţi odată cu alimentul. Făcând cumpărăturile din locuri autorizate în special pentru produsele cu grad ridicat de perisabilitate şi necumpărând de la colţurile pieţelor sau din spaţii neautorizate reducem riscurile îmbolnăvirilor. Nici falsificarea alimentelor sau efectele pe termen lung ale unor contaminanţi nu pot fi desconsiderate; de exemplu falsificarea cu apă, seu, untură sau grăsimi vegetale a laptelui sau dioxina cu efecte cancerigene care se infiltrează în produs din ambalajul de plastic folosit. Vânzătorii unor asemenea produse nu vor putea să garanteze niciodată calitatea sau siguranţa lor şi nu vor elibera bonuri de casă care să justifice tranzacţia comercială, iar sesizarea ulterioară a evenimentului nu se va solda cu cele mai eficiente măsuri.

Ce trebuie să evite cumpărătorii

În consecinţă consumatorii trebuie să evite cumpărarea din locuri neautorizate şi să sesizeze telefonic sau în scris autorităţilor implicate în siguranţa alimentelor orice neconformitate legată de proprietăţile organoleptice ale produselor achiziţionate chiar din unităţile autorizate (aspect, gust, miros, culoare, consistenţă) care nu sunt specifice produselor sau orice alte defecte de ambalare, valabilitate, etichetare care pot avea răsunet asupra sănătăţii. Cu toate acestea, în contextul economic actual, decizia consumatorului asupra a ceea ce cumpără şi foloseşte, poate avea consecinţe imediate din cele mai neplăcute.

Andrada Bărăitaru

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here