Începe un nou an şcolar: Peste 170 de poliţişti din Gorj, mobilizaţi în zona grădiniţelor, şcolilor şi liceelor

124

170 de poliţişti vor fi mobilizaţi, astăzi, în zona grădiniţelor, şcolilor şi liceelor din județul Gorj, pentru desfăşurarea în siguranţă a festivităţilor specifice deschiderii anului de învăţământ preuniversitar, anunţă reprezentanții IPJ Gorj. Totodată, fiecare unitate de învăţământ va fi patrulată de echipaje mixte formate din polițiști și jandarmi. ”Echipajele de Poliție vor fi prezente în zona școlilor și pe traseele de deplasare a elevilor, pentru ca procesul de învățământ să se desfășoare în condiții normale, iar elevii să fie în siguranță și în afara unităților de învățământ”, a declarat, pentru Gorjeanul, Andrei Lazăr, purtătorul de cuvânt al IPJ Gorj. Şi agenții de la Rutieră vor fi prezenţi în apropierea şcolilor, pe arterele de circulaţie intens tranzitate, pentru asigurarea fluenţei şi siguranţei traficului rutier. ”Peste 7.000 de polițiști vor acționa în zona grădiniţelor, şcolilor şi liceelor din toată țara, pentru ca noul an școlar să înceapă în siguranță. De asemenea, în aceste zile, la nivel național, polițiștii intensifică activitățile educativ-preventive și de verificare a vehiculelor destinate transportului de elevi din punct de vedere al licențierii, existenței inspecției tehnice periodice și a asigurării de răspundere civilă obligatorie. Pentru ca noul an şcolar să înceapă și să decurgă în linişte şi siguranţă, fiecare unitate de învăţământ este inclusă în itinerariile de patrulare auto şi pedestre ale poliţiei. Echipajele de poliţie vor fi prezente, zilnic, în zona intrărilor în şcoli, în intervalele orare în care se efectuează intrarea şi ieşirea de la cursuri a elevilor, fiind supravegheate în permanenţă traseele de deplasare a elevilor. Totodată, sunt identificate şi controlate toate unităţile economice din zona adiacentă unităţilor de învăţământ cu privire la respectarea categoriilor de produse ce pot fi comercializate minorilor. Pentru prevenirea evenimentelor negative şi evitarea comportamentelor de risc victimal sau infracţional, poliţiştii vor organiza pentru elevi diferite activităţi preventiv-educative. Acestea sunt orientate cu precădere către prezentarea unor modalități de soluționare nonagresivă a conflictelor, precum şi a unor noțiuni juridice privind răspunderea penală şi consecințele comiterii unor fapte antisociale, concomitent cu promovarea tipologiilor comportamentale bazate pe respectarea regulilor de conviețuire socială. Majoritatea faptelor sesizate în anul școlar trecut, 91%, au avut loc în incinta unităților de învățământ, restul petrecându-se în zona adiacentă acestora. Faptele sesizate prezintă cu precădere un pericol social redus, trei sferturi dintre acestea reprezentând furturi și loviri sau alte violențe, siguranța copiilor nefiind afectată în mod grav”, se precizează într-un comunicat al Poliției Române.

Ion Ișfan: ”La ora 10.00, în toate unitățile de învățământ din județul Gorj să se facă ore!”
Reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean Gorj au anunțat că au discutat cu toți directorii, pentru ca elevii să înceapă cursurile luni, după festivitățile deschiderii anului de învățământ, cel târziu la ora 10.00. În școlile din județ sunt înscriși aproape 60.000 de elevi. ”Am discutat cu directorii și am stabilit ca festivitățile de deschidere să se facă între ora 08.00 și maxim 10.00, după care la ora 10.00 în toate unitățile de învățământ din județul Gorj să se facă ore. Ne interesează să intre cât mai devreme la cursuri, pentru că așa este normal, așa este ordinul de ministru, așa trebuie să facem. Cred că ar fi bine să avem în vedere, în anii următori cel puțin, festivitățile de deschidere să se facă în weekend, sâmbăta, duminica, urmând ca de luni, prima zi de școală să înceapă direct cu cursurile. Luni, ne dorim, cel târziu la ora 10.00, să începem cursurile efectiv”, a declarat Ion Ișfan, inspectorul școlar general al ISJ Gorj.

Structura noului an şcolar 2018-2019
Cursurile vor începe, astăzi, şi vor avea 34 de săptămâni, fiind structurate pe două semestre. Semestrul se va încheia pe 1 februarie 2019, iar cel de-al doilea va începe pe 11 februarie 2019 şi se va încheia pe 14 iunie 2019. În perioada 22 decembrie 2018 -13 ianuarie 2019, elevii vor intra în vacanţa de iarnă. Pe 2 februarie 2019, până pe 10 februarie 2019 este planificată vacanţa intersemestrială, urmând ca în perioada 20 aprilie 2019 – 5 mai 2019 să fie vacanţa de primăvară. Clasele din învăţământul primar şi grupele din învăţământul preşcolar vor intra în vacanţă în perioada 27 octombrie- 4 noiembrie 2018. Pentru clasele terminale din învăţământul liceal, anul şcolar se încheie în data de 31 mai 2019, iar pentru clasele de a VIII-a pe 7 iunie 2019.
L.F.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here