Încep anchetele sociale la beneficiarii ajutorului de încălzire

424

Începând din data de 21 ianuarie şi până pe data de 31 martie, reprezentanţii Primăriei Târgu-Jiu vor efectua anchete sociale la 60% dintre beneficiarii ajutorului de încălzire. Deja s-au format echipele care se vor deplasa în teren, fiecare fiind compusă din doi funcţionari. Dacă se vor constata nereguli se vor aplica sancţiuni.

Aproape 5.600 de persoane din municipiul Târgu-Jiu au solicitat acordarea ajutorului de încălzire. Numărul solicitanţilor este puţin mai mic spre deosebire de anul anterior. Chiar şi aşa, reprezentanţii municipalităţii trebuie să efectueze aproape patru mii de anchete sociale, în conformitate cu cerinţele legislative. Anchetele vor începe se săptămâna viitoare. „Urmează să efectuăm anchete sociale la domiciliul celor care au depus cereri pentru acordarea ajutoarelor de încălzire. Legea ne obligă să face un număr de cel puţin 60% de anchete din totalul celor care au depus cereri. În perioada 21 ianuarie – 31 martie urmează să le efectuăm. Lucrăm cu 14 echipe pentru că înseamnă undeva la patru mii de anchete şi nu se pot efectua decât cu o echipă formată din două persoane, este o activitate foarte grea, fiind necesar să se culeagă foarte multe date”, a declarat Alina Toader, director adjunct al Direcţiei Publice pentru Protecţie Socială (DPPS) Târgu-Jiu.

Sancţiuni, în caz de nereguli
Şi în acest an, autorităţile au solicitat documente la depunerea cererilor, inclusiv adeverinţe de la asociaţiile de proprietari privind componenţa familiei, pentru a nu avea surpriza de a se afla în situaţia de a fi obligaţi să recupereze banii acordaţi ca ajutor, sau să se dovedească faptul că a fost făcută o declaraţie cu intenţia de a obţine foloase necuvenite. Dacă se descoperă nereguli, în urma efectuării anchetelor sociale, vor fi luate măsurile ce se impun. „Nu ne-am dori să avem situaţii în care să trebuiască să recuperăm banii pentru că dacă se constată că nu au declarat corect numărul de membri de familie sau veniturile realizate, se poate aplica o amendă între 200 şi o mie de lei, iar dacă se constată că a fost cu intenţia vădită de a obţine foloase materiale necuvenite, ar trebui să sesizăm şi organele de cercetare penală. Dar, luându-ne acele măsuri de precauţie, acele documente şi confirmarea asociaţiilor de locatari, considerăm că oamenii au înţeles că au obligaţia şi răspunderea să declare corect”, a confirmat Alina Toader, director adjunct al Direcţiei Publice pentru Protecţie Socială (DPPS) Târgu-Jiu.
Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here