Încă o lună fără popriri pe veniturile pensionarilor gorjeni!

1502

La decizia Casei Naționale de Pensii, conducerea Casei Județene de Pensii (CJP) Gorj a suspendat luna trecută, implicit și în luna mai, înființarea de popriri pe pensiile beneficiarilor din județ. Măsura se menține în vigoare până ce starea de urgență din țară, provocată de COVID-19, va lua sfârșit.

Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 29/2020, privind unele măsuri economice și fiscal bugetare, prevede la art. VII alin. (3), că pe perioada stării de urgență ,,se suspendă sau nu încep măsurile de executare silită prin poprire a creanțelor bugetare, cu excepția executărilor silite care se aplică pentru recuperarea creanțelor bugetare stabilite prin hotărâri judecătorești pronunțate în materie penală”.Astfel, la nivelul CJP Gorj, beneficiarii asupra cărora nu au fost înființate anumite popriri în urma unor hotărâri judecătorești de materie penală, nu au avut de suferit. Până în martie când a fost declarată stare de urgență națională, lunar, Casa de Pensii Gorj înființa peste 2.000 de popriri pe veniturile pensionarilor.

Respectă legea!
,,În prezent, instituția noastră, în calitate de terț poprit, realizează o analiză a tuturor popririlor din punct de vedere al naturii acestora (creanțe civile, creanțe bancare, creanțe salariale, creanțe fiscale sau bugetare), în vederea luării măsurilor ce se impun, în concordanță cu prevederile actului normativ în vigoare, respectiv OUG nr, 29/2020”, a transmis conducerea Casei Județene de Pensii Gorj.Cele mai frecvente motive pentru care reprezentanţii Casei de Pensii sunt nevoiţi să facă popriri provin din hotărârile judecătoreşti, credite şi dobânzi restante de la bănci şi Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor Gorj, impozite şi taxe locale, amenzi, facturi la întreţinere neplătite de la asociaţiile de proprietari, debite restante comunicate de unităţi pentru foştii salariaţi, actuali pensionari. Sunt supuse executării silite prin poprire sumele de bani, titlurile de valoare sau alte bunuri mobile incorporale urmăribile datorate debitorului de o a treia persoană sau pe care aceasta i le va datora în viitor în temeiul unor raporturi juridice existente. Nu sunt supuse executării silite prin poprire: sumele care sunt destinate unei afecţiuni speciale prevăzute de lege şi asupra cărora debitorul este lipsit de dreptul de dispoziţie; sumele reprezentând credite nerambursabile sau finanţări primite de la instituţii sau organizaţii internaţionale pentru derularea unor programe ori proiecte; sumele necesare plăţii drepturilor salariale, dar nu mai mult de șase luni de la data înfiinţării popririi. Poprirea se înfiinţează la cererea creditorului, de executorul judecătoresc de la domiciliul sau sediul debitorului ori de la domiciliul sau sediul terţului poprit. Pentru sumele datorate cu titlu de obligaţie de întreţinere sau de alocaţie pentru copii, precum şi în cazul sumelor datorate cu titlu de despăgubiri pentru repararea pagubelor cauzate prin moarte, vătămarea integrităţii corporale sau a sănătăţii, când executarea se face asupra salariului sau asupra altor venituri periodice cunoscute realizate de debitor, înfiinţarea popririi se dispune de instanţa de fond, din oficiu, de îndată ce hotărârea este executorie potrivit legii.
Izabella Molnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here