În ultimele luni, La Spitalul „Sfântul Ştefan” s-au efectuat 23 de operaţii laparoscopice

294

Spitalul Orăşenesc „Sfântul Ştefan” din Rovinari s-a alăturat de ceva timp unităţilor spitaliceşti în care se realizează intervenţii chirurgicale laparoscopice. Numai în ultimele luni au fost efectuate 23 astfel de intervenţii, toate fiind încununate de succes, pacienţii recuperându-se bine. Totuşi, conducerea unităţii spune că se observă o oarecare reticenţă a pacienţilor în privinţa acestui tip de operaţii.

În pofida faptului că în spitalele din judeţul nostru există echipamentele necesare efectuării de operaţii laparoscopice şi avem şi specialişti bine pregătiţi în acest domeniu, gorjenii se dovedesc a fi reticenţi, preferând tot bisturiul. La Spitalul Orăşenesc „Sfântul Ştefan” Rovinari s-au alocat peste 64.000 euro pentru achiziţionarea instrumentarului medical pentru operaţii laparoscopice. Managerul Spitalului Orăşenesc „Sfântul Ştefan” din Rovinari, chirurgul Robert Calotescu ştie foarte bine ce înseamnă pentru acest spital posibilitatea realizării operaţiilor laparoscopice. De aceea, achiziţionarea instrumentarului necesar a fost o mare bucurie.

Tehnica modernă îi sperie pe rovinăreni
Avantajele intervenţiilor laparoscopice sunt cunoscute şi de necontestat. În judeţul nostru se fac astfel de operaţii, însă populaţia prezintă o oarecare reticenţă, optând, în continuare, pentru intervenţiile chirurgicale clasice. La Spitalul Orăşenesc „Sfântul Ştefan” Rovinari s-au efectuat, în ultimele luni, 23 de operaţii laparoscopice. „În ultimele luni, la noi s-au efectuat doar 23 de operaţii laparoscopice , fiind vorba despre patologia vezicii biliare. Toţi pacienţii s-au recuperat bine. Cu toate acestea, am observat o oarecare reticenţă din partea pacienţilor, ceea ce nu este normal, dat fiind faptul că astfel de intervenţii oferă avantaje de necontestat”, a menţionat Robert Calotescu, managerul Spitalului Orăşenesc „Sfântul Ştefan” din Rovinari.

Avantajele operaţiilor laparoscopice
Beneficiile intervenţiilor chirurgicale laparoscopice sunt de necontestat. Potrivit specialiştilor, nivelul de durere perceput după operaţie este diferit de la un individ la altul, dar fără îndoială laparoscopia oferă pacienţilor un nivel mult mai redus al intensităţii durerii, care durează mult mai puţin după operaţie, practic ore, în loc de zile. Durata spitalizării se reduce considerabil, spre exemplu în cazul colecistectomiei laparoscopice durata medie de spitalizare este de 2 zile postoperator, în timp ce în cazul efectuării operaţiei pe cale deschisă ea este de o săptămână. Datorită faptului că lipseşte marea incizie abdominală, riscul producerii unei eventraţii postoperatorii, ceea ce popular este denumită ruperea operaţiei, scade foarte mult. În condiţiile în care nivelul de durere postoperatorie este minim sau absent reluarea activităţilor fizice intense se poate face la două săptămâni postoperator, faţă de o medie de 3 luni în cazul metodei clasice. Cicatricile postoperatorii sunt evident mai mici si rezultatul cosmetic este mult mai bun.
Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here