În straie de sărbătoare – Băieşii coboară oile de la munte

197

IMG_2222Criză sau nu, autorităţile locale din Baia de Fier au făcut tot posibilul pentru ca, şi în acest an, manifestarea tradiţională ,,Coborâtul oilor de la munte” să aibă loc şi să nu fie lipsită de fastul obişnuit. Primarul localităţii, Constantin Mihuţescu, a transmis astfel invitaţii tuturor oficialităţilor judeţene pentru ca pe 19 septembrie, începând cu orele 11.00, lumea luminată să participe la ediţia cu numărul XVIII al Festivalului folcloric pastoral din Baia de Fier.

Edilul local anunţă astfel că băieşii vor coborî oile de la munte, în straie de sărbătoare, primarul însuşi îmbrăcându-şi portul ciobănesc. S-au transmis, de asemenea, invitaţii, ca în fiecare an, şi pentru cunoscuţii artişti Ţociu şi Palade, care, de ediţii bune, nu ratează festivalul gorjenesc.

Pregătiri intense

IMG_2233Băieşii s-au apucat însă, între timp, de pregătiri deoarece mai au puţin până duminică, când localitatea lor va fi călcată de oaspeţii de seamă. Comuna străluceşte deja de curăţenie, la fel ca şi ogrăzile băieşilor gospodari. Caii sunt şi ei ţesălaţi, căruţele pregătite să fie acoperite de covoarele colorate, iar instrumentele muzicale sunt lustruite. Membrii Ansamblului ,,Ciobănaşul” din Baia de Fier se pregătesc şi ei intens pentru spectacol, mai ales că vor concura cu componenţii altor ansambluri ciobăneşti cunoscute din ţară.

Anamaria Stoica

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here