În primul trimestru, CJAS Gorj a primit 45.000 lei pentru endoproteze

194

Veşti bune pentru gorjenii care au nevoie de endoproteze. Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate (CJAS) Gorj a primit 45.000 lei pentru primele trei luni ale anului şi se pare că după 1 aprilie vor veni sume mai mari pentru acest tip de proteze. Chiar şi aşa, banii sunt cu mult mai puţini faţă de nevoile bolnavilor.

Conducerea Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Gorj confirmă că bugetul alocat endoprotezelor pentru primele trei luni ale acestui an depăşeşte cu mult bugetul total al anului trecut pe care l-a avut judeţul nostru pentru protezele în cauză. „Pentru ianuarie-martie, pentru endoproteze avem 45.000 lei. Suma nu este suficientă pentru câte solicitări sunt, existând şi liste de aşteptare, dar, dacă ne gândim că anul trecut au fost mult mai puţini bani alocaţi, este mai bine acum. De la 1 aprilie vor veni şi mai mulţi bani pentru endoproteze. Deocamdată nu am stabilit cum vom repartiza aceste sume pe cele două unităţi sanitare incluse în program, dar important este că sunt bani şi că vor mai veni”, a menţionat Daniel Bondoc, preşedintele CJAS Gorj.

Operaţii miraculoase, slab susţinute financiar
Ortopezii susţin că operaţiile de protezare sunt miraculoase. Din păcate, alocarea banilor se face de la Capitală, iar judeţul nostru a fost lăsat la coada listei. Avem specialişti bine pregătiţi, avem aparatura medicală necesară pentru realizarea unor astfel de intervenţii, există şi liste de aşteptare, dar banii nu sunt niciodată suficienţi. Anul trecut, bugetul pentru endoproteze a fost o adevărată jignire la adresa celor care au nevoie de proteze şi nu şi le pot achiziţiona. Pentru 2013 Gorjul a primit 14.000 lei, Spitalului Orăşenesc Târgu-Cărbuneşti alocându-i-se 8.000 lei, iar Spitalului Judeţean de Urgenţă 6.000 lei. Cu un an în urmă, în 2012, CJAS Gorj a avut un buget de 21.000 lei pentru endoproteze. În acest an se pare că există premisele unui buget ceva mai decent, însă nici aşa nu se ştie dacă se vor putea acoperi toate solicitările.
Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here