În Gorj, Persoanele cu dizabilităţi au fost uitate de autorităţi

317

Peste 50 de persoane cu dizabilităţi din judeţul nostru s-au strâns, pe 3 decembrie, în piaţa Prefecturii Gorj, pentru a trage un semnal de alarmă în privinţa problemelor cu care se confruntă această categorie de persoane. Nicolae Dobrotă, coordonatorul acţiunii, a precizat că, deşi evenimentul a fost mediatizat, autorităţile nu şi-au făcut simţită prezenţa, ignorându-i pe aceşti oameni chiar de Ziua Internaţională a Persoanelor cu Dizabilităţi.

Pe 3 decembrie, începând din 1992, în toate ţările civilizate este marcată Ziua Internaţională a Persoanelor cu Dizabilităţi. La Târgu-Jiu, în acest an, persoanele cu dizabilităţi au decis să se întâlnească în Piaţa Prefecturii, pentru a trage un semnal de alarmă în privinţa problemelor cu care se confruntă. „Am avut aprobare pentru acest protest, între orele 12.00 şi 13.00. Ne-am strâns în jur de 50-55 de persoane, dorind să atragem atenţia asupra problemelor reale cu care ne confruntăm. Integrarea socio-profesională a persoanelor cu dizabilităţi este, poate, cea mai mare problemă; nu găsim un loc de muncă, deşi legea ne-ar avantaja, însă angajatorii evită să angajeze persoane cu handicap, chiar dacă avem şi noi studii superioare. Mulţi consideră că dacă avem un handicap fizic, avem şi unul intelectual, sau psihic, ceea ce nu este adevărat. Alocaţiile de handicap sunt foarte mici: 340 de lei la gradul și de handicap, 262 la gradul II i 38 de lei la gradul III. Nu suntem sprijiniţi de stat să ne integrăm”, a mărturisit Nicolae Dobrotă.

Uitaţi de autorităţi, sprijiniţi de prieteni
Nicolae Dobrotă, coordonatorul acţiunii din data de 3 decembrie, a precizat că, deşi evenimentul a fost mediatizat, autorităţile nu şi-au făcut simţită prezenţa, ignorându-i pe aceşti oameni chiar de Ziua Internaţională a Persoanelor cu Dizabilităţi. „Nimeni din partea autorităţilor nu a venit la protestul nostru. A fost acolo domnul Cristi Tudor, care este prietenul nostru şi care ne sprijină atât cât poate. Ceilalţi îşi amintesc de noi doar când au nevoie de voturi, în rest nu contăm pentru ei…”, a spus Nicolae Dobrotă.
Cristi Tudor, candidatul UDMR Gorj la Camera Deputaţilor, nu a vrut să facă declaraţii, precizând că prezenţa sa în mijlocul persoanelor cu dizabilităţi a fost în calitate de prieten al lor, nu de candidat la alegeri. Totuşi, el a postat pe o reţea de socializare un mesaj privind respectivul eveniment: „De ziua lor, am fost, azi, la mitingul persoanelor cu dizabilităţi, desfăşurat în faţa Prefecturii Gorj. Politicienii vechi au ignorat complet această manifestare. În România sunt cca. 800.000 de persoane cu diferite grade de dizabilitate. În Gorj sunt cca. 14.000 persoane cu dizabilităţi. 70% dintre aceste persoane au peste 50 de ani. Dincolo de această campanie electorală, sunt decis să fiu o voce a reprezentării intereselor acestor oameni cu prea mult bun simţ şi cu atâta dragoste de viaţă. Oamenii aceştia vor câteva lucruri: 1. În primul rând, locuri de muncă. Dacă alocaţiile nu pot creşte pe măsura nevoilor lor legitime, statul măcar să încurajeze angajatorii astfel încât la 50 de locuri de muncă 3 să fie alocate lor. 2. Legea accesului lor facil în spaţiul public (instituţii, mijloace de transport în comun, magazine etc.) să fie RESPECTATĂ, iar cei care nu o respectă să fie traşi la răspundere, nu încurajaţi să nu respecte legea. 3. Dacă trenurile nu pot fi adaptate nevoilor lor, atunci tichetele de tren să fie înlocuite cu tichete de masă. 4. Clarificarea chestiunii scutirii de impozite. Ori sunt scutiţi aceşti oameni, ori li se fură acest drept învocându-se tot felul de condiţionări. O persoană cu handicap care se căsătoreşte cu o persoană sănătoasă rămâne tot o persoană cu handicap. Nu văd de ce în această situaţie persoanei respective i se percepe impozit. 5 Clarificarea chestiunii rovinietei gratuite şi scoaterea din lege a formulei autoturism adaptat. Le doresc acestor oameni putere de a merge mai departe şi să nu renunţe niciodată la drepturile lor!!!”.
Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here