În Gorj, 850 de persoane s-au vaccinat împotriva gripei sezoniere

369

vaccinÎn doar o săptămână de la debutul campaniei de vaccinare împotriva gripei de sezon, 850 de persoane din judeţul nostru s-au imunizat. Cele mai multe dintre acestea au peste 65 de ani. În continuare, cei care doresc să se vaccineze se pot adresa medicilor de familie, la ora actuală existând suficiente doze pentru a se face faţă solicitărilor.

La nivelul judeţului Gorj, campania de imunizare împotriva gripei de sezon a început de săptămâna trecută. Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Gorj a primit 6.400 de doze, care au fost distribuite unităţilor sanitare pentru imunizarea personalului medical, copiilor instituţionalizaţi, dar şi medicilor de familie pentru începerea campaniei de vaccinare antigripală 2011-2012. În prima săptămână din campania de vaccinare antigripală 2011-2012 au fost imunizate peste opt sute de persoane. „Totalul persoanelor vaccinate, la nivelul judeţului, până în prezent este 850, din care vârstnici de peste 65 ani – 31, cadre medicale – 165 şi persoane din centre sociale – 40”, a explicat Elena Piţian, purtător de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică Gorj. Campania de imunizare antigripală 2011-2012 este în plină desfăşurare. Vaccinul antigripal pentru acest sezon este complex, la fel ca şi cel de anul trecut, şi cuprinde trei tulpini: A/California/7/2009/(H1N1), care este şi tulpina pandemică, A/Parth/16/2009(H3N2) şi B/Brisbane/60/2008.

Vaccinarea, o opţiune personală

Ca în fiecare an, şi de această dată vor fi vaccinate persoanele de peste 65 de ani, cele cu boli cronice, în special boli respiratorii şi cardiovasculare, boli renale, diabet zaharat, copiii şi bătrânii instituţionalizaţi, personalul medico-sanitar. Vaccinarea antigripală nu este obligatorie, ea făcându-se doar la cerere. Ea se va derula prin cabinetele medicilor de familie şi în unităţile sanitare cu paturi. Conform recomandărilor medicale, imunizarea populaţiei trebuie să fie făcută în perioada preepidemică, respectiv în lunile octombrie – decembrie. De asemenea, trebuie precizat că vaccinul nu este recomandat persoanelor cu hipersensibilitate la substanţele active, la oricare dintre excipienţi, la ou, la reziduuri din ou şi la proteine de găină. De precizat că durata imunităţii postvaccinare la tulpini similare sau strâns înrudite cu tulpinile vaccinului oscilează, dar este de obicei între 6 şi 12 luni.

Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here