În dosarul “Mafia Imobiliară”: Pentru o pedeapsă mai uşoară, Gheorghe şi Bardan şi-au recunoscut vina

481

curtea de apel pitesti1Fostul şef al Serviciului Agricol şi Cadastru din cadrul Primăriei Târgu-Jiu, Ilie Gheorghe, şi Marinela Bardan, fosta referentă în cadrul aceluiaşi serviciu, acum pensionară, ambii inculpaţi în dosarul “Mafia Imobiliară”, au cerut clemenţă în faţa judecătorilor Curţii de Apel Piteşti.

DSCN3917La ultimul termen, cei doi, au acceptat să recunoască probele de la dosar, şi evident rechizitoriul procurorilor DNA, pentru a primi o pedeapsă mai mică în cazul în care întreg “lotul” din dosarul “Mafia imobiliară” va fi condamnat. Gheorghe şi Bardan au făcut asta după ce anterior au invocat, alături de soţul fostului subprefect Lelioara Deaconu, şi de fosta şefă de la Legalitate, Ioana Călinescu, excepţii de neconstituţionalitate, neacceptate însă de instanţa piteşteană.

“Lotul” din dosarul denumit de presă drept “Mafia Imobiliară” cuprinde 7 persoane, nume cu rezonanţă la nivelul judeţului Gorj, toţi cu calitate de inculpaţi, învinuiţi de fapte de corupţie. Este vorba despre: soţii Deaconu, Lelioara fost subprefect şi soţul acesteia Nicolae, avocat de profesie în cadrul Baroului Gorj; despre Ioana Călinescu, fosta şefă a Serviciului de Verificare a Legalităţii, din cadrul Prefecturii Gorj, pensionată din cadrul instituţiei la fel ca şi fostul subprefect; despre Ştefan Burcheci, consilier al aceluiaşi serviciu; despre cei doi, Ilie Gheorghe, fost şef al Serviciului Agricol şi Cadastru din cadrul Primăriei Târgu-Jiu şi Marinela Bardan, referent în cadrul aceluiaşi serviciu; şi despre Remus Stamatie, fostul secretar al Primăriei Turceni. Cei 7 sunt acuzaţi că au participat, facilitat sau întocmit diverse documente care au dus la comiterea unor infracţiuni, finalizate cu tranzacţii de terenuri pentru care existau documente fictive.

Terenuri gratis

Faptele s-au comis în perioada anilor 2002-2007, rechizitoriul procurorilor DNA stabilind că totul s-a petrecut când cele două Lelioara Deaconu, în calitate de subprefect al judeţului Gorj şi de secretar şi membru al Comisiei Judeţene pentru stabilirea dreptului de proprietate privată asupra terenurilor Gorj şi Ioana Călinescu, în calitate de şef al Serviciului Legalitate din cadrul Instituţiei Prefectului Judeţul Gorj şi membru al Comisiei Judeţene Gorj, folosindu-se de prerogativele funcţiilor deţinute, i-au determinat pe inculpaţii Ilie Gheorghe, Marinela Bardan şi Ştefan Burcheci să acţioneze contrar atribuţiilor de serviciu şi să propună Comisiei Judeţene validarea şi reconstituirea dreptului de proprietate pentru terenuri din rezerva municipiului Targu-Jiu, în baza unor documentaţii incomplete şi falsificate. Ambele au acceptat aceste documente, au votat pentru validarea acestor suprafeţe de teren şi au semnat hotărârile Comisiei judeţene, în calitate de secretar şi membru, fără să verifice legalitatea, verosimilitatea şi pertinenţa documentaţiilor. Astfel, a fost reconstituit dreptul de proprietate în favoarea lui Nicolae Deaconu, soţul fostei subprefect, şi în favoarea fiului Ioanei Călinescu, deşi aceştia nu aveau dreptul la reconstituirea dreptului de proprietate pe raza administrativă a Târgu-Jiului. Nicolae Deaconu a obţinut două suprafeţe de teren de 3.300 mp. iar fiul Ioanei Călinescu alte două terenuri de 2.731 mp., toate imobilele fiind situate pe raza oraşului.

Gheorghe şi Bardan, aşteaptă sentinţa

Ilie Gheorghe, acuzat de abuz în serviciu contra intereselor publice în forma continuată şi calificată şi fals intelectual, în formă continuată şi Marinela Bardan, acuzată de abuz în serviciu contra intereselor publice în forma continuată şi calificată şi fals material în înscrisuri oficiale, şi-au luat inima în dinţii şi au recunoscut probele de la dosar, la ultimul termen al procesului, pe 24 iunie.

“În baza art.320/1 Cod procedură penală, admite cererile de judecată în baza probelor de la dosar, formulate de inculpaţii Gh.I şi B.M., urmând ca soluţia ce-i priveşte pe aceşti inculpaţi să fie pronunţată odată cu cea pentru cei care vor fi judecaţi potrivit procedurii obişnuite”, se arată în soluţia dată de magistraţii piteşteni. Prin acceptarea de cei doi a propunerii instanţei, adică aceia de a fi judecaţi potrivit art. 320 ind. 1, ambii vor avea parte de simplificarea judecăţii în cazul recunoaşterii vinovăţiei şi reducerea limitelor pedepsei prevăzute de lege cu o treime.

În ce priveşte restul inculpaţilor, pentru ei procesul se desfăşoară ca şi până acum, următorul termen stabilit de instanţă fiind 11 iulie.

Anamaria Stoica

Condiţii pentru o pedeapsă mai mică

Pentru a se putea face aplicarea dispoziţiilor Art. 320 ind.1 Codul de Procedură Penală, trebuie îndeplinite două condiţii cumulate: inculpatul să recunoască în totalitate fapta astfel aceasta este reţinută prin rechizitoriu, până la începerea cercetării judecătoreşti;

Inculpatul să solicite ca judecata să se facă doar în baza probelor administrate în faza de urmărire penală, fără a se mai administra alte dovezi, cu excepţia probelor în circumstanţiere. Când aceste două cerinţe sunt îndeplinite, instanţa de judecată va dispune reducerea limitelor pedepsei prevăzute de lege pentru fapta pentru care inculpatul este cercetat, cu o treime.

Când inculpatul nu recunoaşte fapta pentru care este cercetat, când o recunoaşte doar parţial sau când solicită noi dovezi, se va urma procedura de judecată normală.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here