În curând se scumpesc ţigările

231
tigariProducătorii de ţigarete anunţă noi scumpiri în perioada imediat următoare. Prima companie care a dat semnalul majorărilor de preţuri este British American Tobacco, producătorul brandurilor Kent, Pall Mall, Vogue, Viceroy, Lucky Strike şi Dunhill, care va scumpi pachetele de ţigări în medie cu 60 de bani (6.000 de lei vechi) de la 2 noiembrie.

Producătorii spun că până la 1 ianuarie preţurile pachetelor de ţigări vor creşte cu peste 30%, iar majorarea tarifelor se va face în mai multe tranşe. Unul dintre motivele scumpirii este cursul la care a fost fixată acciza de anul viitor, stabilit la data de 1 octombrie 2009. Accizele pe 2010 se vor calcula la cursul de schimb anunţat în 1 octombrie de Banca Centrală Europeană, respectiv 4,2688 lei/euro. Acesta este mai mare cu 14,2% faţă de cursul din urmă cu un an, folosit la calculul accizelor aferente acestui an. Al doilea motiv este creşterea nivelului accizei cu zece euro pe mia de ţigarete anunţată pentru luna ianuarie 2010.
Kent-ul va costa 8,5 lei
Primii care au dat semnalul scumpirilor sunt cei de la British Americcan Tobacco. Astfel, dacă în prezent un pachet de Kent, cele mai fumate ţigări din România, costă 7,9 lei, din 2 noiembrie, fumătorii vor plăti pentru acelaşi pachet 8,5 lei. De asemenea, un pachet de Vogue, care costă în prezent 8,6 lei, va ajunge 9,2 lei din data anunţată. Nici ceilalţi producători prezenţi pe piaţă nu exclud o nouă scumpire a ţigărilor în perioada imediat următoare. „Până în ianuarie ţigaretele se vor scumpi în mai multe tranşe pentru a fi suportate mai uşor de consumatori. Nu putem majora preţurile brusc în luna ianuarie“, a explicat Gilda Lazăr, corporate affairs director al companiei JTI România, producătorul brandurilor Winston, Camel şi Winchester.
Selecţie după Business.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here