În acest an – Spitalele gorjene au 1.853 de paturi contractabile

206

spital 700În urma aplicării Planului Naţional de Paturi, în acest an, judeţului Gorj îi revin cu 127 de paturi mai puţin. Astfel, la nivelul unităţilor spitaliceşti din judeţul nostru au rămas 1.853 de paturi contractabile. Şi anul viitor va mai fi redus numărul de paturi din spitale.

Planul Naţional de Paturi a fost elaborat de Ministerul Sănătăţii pentru perioada 2011-2013, astfel încât România să se apropie de un număr de 5,61 paturi la mia de locuitori, cât este media europeană. La elaborarea Planului Naţional de Paturi, Ministerul Sănătăţii a luat în calcul numărul şi procentul bolnavilor care se tratează în fiecare judeţ, în regim de spitalizare continuă, defalcat pe cjas interior (4)numărul de pacienţi care au domiciliul în judeţul respectiv, şi pacienţi proveniţi din alte judeţe. De asemenea, s-a ţinut cont de numărul populaţiei din judeţ, dar şi de ponderea de dezvoltare pentru judeţele cu facultate sau universitate de medicină.

127 de paturi mai puţine, în 2012

În acest an s-a continuat procesul de reducere a numărului de paturi contractabile din spitalele gorjene. Gheorghe Cocină, preşedintele Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate (CJAS) Gorj spune că „pentru 2012 sunt 1.853 de paturi contractabile, la nivelul judeţului Gorj, fiind „tăiate” 127 de paturi”. Managerii spitalelor spun că încearcă să facă faţă situaţiei şi se bucură că paturile sunt „tăiate” doar de la contractare, nefiind luate efectiv din unităţi. „În acest an avem cu şapte paturi mai puţin, deci în total avem 109 paturi contractabile, dar fizic avem 133. Diferenţa de la 109 la 133 o finanţăm noi din fonduri proprii”, a precizat Eufimia Dumitrescu, managerul Spitalului Orăşenesc Novaci. Fiecare spital din judeţul nostru are mai puţine paturi contractabile în acest an. Spre exemplu, Spitalul de Pneumoftiziologie „Tudor Vladimirescu” din comuna Runcu (fostul Sanatoriu Dobriţa) are cu 15 paturi mai puţin, având 184 paturi contractabile. Şi Spitalul Judeţean de Urgenţă Târgu-Jiu are cu 60 de paturi în minus, rămânând cu 880 de paturi contractabile în 2012.

Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here