În 2011 – Peste 1.500 de hotărâri, emise de Comisia pentru Protecţia Copilului

349

dgaspcComisia pentru Protecţia Copilului (CPC) Gorj a avut o activitate intensă pe parcursul anului 2011. Potrivit reprezentanţilor Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului, anul trecut CPC a emis 1.593 de hotărâri.

Comisia pentru Protecţia Copilului (CPC) Gorj este alcătuită din şapte persoane. Aceasta are următoarea componenţă: preşedinte, care este secretarul general al judeţului; vicepreşedinte – directorul executiv al DGASPC. Acesta poate delega atribuţiile care îi revin directorului executiv adjunct care coordonează activităţile de protecţie a drepturilor copilului; cinci membri. “Cei cinci membri ai Comisiei sunt: un medic specialist pediatru, desemnat de Direcţia de Sănătate Publică; un psihopedagog cu experienţă în educaţia specială, desemnat de Inspectoratul Şcolar Judeţean; un reprezentant al Inspectoratului Teritorial de Poliţie; reprezentantul Direcţiei pentru dialog, familie şi solidaritate socială; un reprezentant al organismelor private acreditate, propus de secretarul general al judeţului”, explică Gheorghe Zisu, purtătorul de cuvânt al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Gorj.

Aproape 1.600 de hotărâri emise în 2011

Comisia pentru Protecţia Copilului Gorj (CPC) a avut o activitate intensă în 2011, emiţând 1.593 hotărâri. “Au fost 459 hotărâri privind copilul în dificultate: 28 instituire măsură de plasament la complexe de servicii comunitare, centre de plasament de tip familial, centre maternale; 33 instituire plasament la alte familii, persoane, rude grad IV; 9 instituire măsuri la AMP; 36 hotărâri de revocare plasament în instituţii; 59 hotărâri de revocare plasament familial; 7 hotărâri privind transferul între centre; 41 hotărâri de reatestare ca AMP în cadrul DGASPC Gorj; şapte hotărâri de plasament înlocuire de măsură între AMP; şase hotărâri de revocare plasamente la AMP; 36 hotărâri privind masuri de supraveghere specializată; 50 hotărâri de suspendare de măsuri pe perioada determinată; 13 hotărâri de revocarea hotărârilor de supraveghere specializată; 49 hotărâri de revocare a suspendării de măsură; patru hotărâri de înlocuire plasament la altă familie cu măsura de plasament la altă persoană; 17 hotărâri de înlocuire a măsurii de plasament cu plasament pentru tânăr conform art.51 alin. 2 şi alin. 3 din Legea 272/2004; hotărâri de încredinţare în vederea adopţiei: 15 hotărâri transfer din centre de copii în centre de adulţi; 35 alte hotărâri. De asemenea, au fost emise 1.134 hotărâri privind încadrarea copiilor în categoria persoanelor cu handicap şi privind orientarea şcolară”, declară Gheorghe Zisu, purtătorul de cuvânt al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Gorj. În spatele acestor hotărâri se află munca a mai multor funcţionari publici din aparatul propriu al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Gorj. „Serviciile şi compartimentele cu atribuţii în acest domeniu sunt: Secretariatul Comisiei pentru Protecţia Copilului Gorj; Serviciul pentru îngrijire de tip familial în domeniul protecţiei copilului; Biroul pentru îngrijire de tip rezidenţial în domeniul protecţiei copilului; Serviciul de evaluare complexă a copilului cu dizabilităţi: Compartimentul de evaluare a copilului care săvârşeşte fapte penale şi nu răspunde penal”, confirmă purtătorul de cuvânt al DGASPC.

Atribuţiile Comisiei pentru Protecţia Copilului

CPC stabileşte încadrarea copiilor cu dizabilităţi într-un grad de handicap şi, după caz, orientarea şcolară a acestora, dar şi măsurile de protecţie specială a copiilor, în condiţiile legii. De asemenea, Comisia reevaluează periodic hotărârile privind măsurile de protecţie, precum şi încadrarea în grad de handicap şi orientarea şcolară a copiilor, pe baza sesizării DGASPC. Alte atribuţii ale CPC sunt: revocă sau înlocuieşte măsura stabilită, în condiţiile legii, dacă împrejurările care au determinat stabilirea acesteia s-au modificat; soluţionează cererile privind eliberarea atestatului de asistent maternal profesionist; soluţionează plângerile adresate de copii, în măsura în care soluţionarea acestora nu este stabilită de lege în competenţa altor instituţii; informează părinţii cu privire la consecinţele plasamentului asupra raporturilor pe care le au cu copiii, inclusiv drepturile şi obligaţiile pe care le au faţă de copil pe durata măsurii plasamentului; stabileşte, în condiţiile legii, cuantumul contribuţiei lunare a părinţilor la întreţinerea copilului pentru care s-a decis plasamentul. Comisia pentru Protecţia Copilului Gorj se întruneşte de patru ori pe lună, miercurea ora 10.00 la sediul DGASPC Gorj.

Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here